Reportage

Gepubliceerd op 6 november 2013 | door Mieke van Schie

Flashmob op de Gabriëlschool

De VAK Delft ondersteunt basisscholen bij het programma “Cultuureducatie met Kwaliteit”. Voeg daar bij de Gabriëlschool gerust het woord “Kwantiteit” aan toe. De docenten van deze basisschool doen veel aan kunst en cultuur en maken enthousiast gebruik van het Kunst- en Cultuureducatieprogramma. Zo viel een door VAK Delft verzorgde trainingsbijeenkomst in vruchtbare aarde. Niet in de laatste plaats omdat de school zelf al de nodige creatieve knowhow in huis heeft.

Cultuureducatie als middel

Mieke van Schie is Interne Cultuur Coördinator (ICC’er) bij de Gabriëlschool. Zij is geen onbekende bij VAK Delft: naast haar werk in het onderwijs is zij ook al jarenlang actief als theaterdocente, onder andere bij VAK. ‘Cultuureducatie zie ik als een hulpmiddel bij het onderwijs dat door onze docenten wordt gegeven’, zegt de ICC’er. ‘Het moet kinderen helpen om zelf na te denken, om zelf oplossingen te vinden’. De recente trainingsbijeenkomst, met Pieter Mols van VAK Delft, was bedoeld om docenten van de Gabriëlschool daar op hun beurt weer bij te helpen.

Draagvlak creëren voor creativiteit

Al is Mieke van Schie bepaald niet onbekend met de creativiteit van kinderen, toch heeft de training haar en haar collega’s veel geleerd. ‘We hebben gekeken naar onze eigen creativiteit en naar hoe dat er in de school uit kan gaan zien.’ De bijeenkomst had ook een meer praktische kant. ‘Vervolgens hebben we gesproken over hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen én hoe we daar draagvlak voor kunnen creëren in de hele school’.

Belevingswereld van de kinderen

Praktische ondersteuning van VAK Delft dus, aan een gemotiveerde school. ‘Wij zoeken altijd naar manieren om te appelleren aan de creativiteit van de kinderen zelf’, zegt Mieke. En daarbij blijft de school bij de tijd. Bij een Kinderboekenweek- viering werden door de kinderen dan ook niet alleen gedichten voorgedragen, maar traden ze tevens op in een “flashmob“. Creatief gevonden, en helemaal passend bij de belevingswereld van de kinderen. Voor deze hippe dans-act was het vinden van draagvlak vast geen enkel probleem.

 

 

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Mieke van Schie is docente op de Gabriëlschool in Delft. Eerder was zij werkzaam als theaterdocente bij VAK Delft, Kuvo Woerden, Kuub 3 en de SKVR. Mieke is begonnen met kleinschalige projecten voor kinderen en volwassenen en maakte vervolgens steeds meer voorstellingen. Ook bedrijven wisten haar te vinden voor theaterworkshops. Al deze ervaring weet Mieke goed te combineren in haar functie als Interne Cultuur Coördinator (ICC'er) op haar eigen basisschool.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.