Achtergrond

Gepubliceerd op 15 november 2013 | door Marianne Wijshake

Drama tijdens de spellingles

Op basisschool Het Mozaïek is het hele docententeam betrokken bij de invoering van “Cultuureducatie met Kwaliteit”. Tijdens een tweedaagse bijeenkomst met De VAK Delft is een creatieve aanvulling op het onderwijsprogramma uitgedacht. De extra aanpak helpt de leerlingen zelfs bij het aanleren van taalregels.

Verwachtingen

Eind 2012 kwamen alle 28 leerkrachten van Het Mozaïek bij elkaar om een start te maken met het programma. De bijbehorende documentatie werd doorgesproken. Wat de school met het onderwijsprogramma zou willen bereiken stond hoog op de agenda. ‘Eerst moesten we een gezamenlijk vertrekpunt bepalen’, vertelt Marianne Wijshake, directrice van de basisschool. ‘Ook moest duidelijk worden wat de verwachtingen waren. Om dat te kunnen bereiken moesten we nog wel wat theoretische kennis doorwerken. Daarna werd de bijeenkomst heel levendig.’

Creatief onderwijs

De gezamenlijke visie die ontstond sluit aan op het motto van de school: “uniek samen leren”. Door het geven van creatief onderwijs willen de docenten de leerlingen een uitdaging bieden, en ze meer zelfvertrouwen meegeven. ‘Zodat ze durven te zijn wie ze zijn’, zegt Marianne. ‘Verder willen we dat ze de kwaliteiten leren zien van anderen, en dat ze om leren gaan met elkaars verschillen.’ De uitdagingen die dat allemaal gaan bewerkstelligen vinden plaats op tal van niveaus. Uiteraard worden er expressieve activiteiten georganiseerd als dans en mime, maar ook de spellingles wordt bijvoorbeeld creatiever ingevuld.

Drama

‘Door letterlijk wat drama aan de spellingles toe te voegen blijft het allemaal veel beter hangen’, vertelt de directrice enthousiast. En dat zal niet het enige effect zijn van “Cultuureducatie met Kwaliteit”. Marianne Wijshake hoopt dat haar leerlingen in de toekomst zullen merken dat ze zichzelf beter kunnen presenteren, en makkelijker buiten de kaders kunnen denken. Verder zou het best wel eens zo kunnen zijn dat ze er een stukje ondernemerschap aan over houden, en zullen ze in ieder geval terugkijken op een heel plezierige ervaring.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Marianne Wijshake is directrice van basisschool Het Mozaïek. Zij begon haar carrière als leerkracht, na het volgen van de Pabo. Vervolgens behaalde zij een post HBO- diploma Schoolleider Primair Onderwijs. Marianne besteedt haar vrije tijd onder meer aan Dans. Dat heeft haar geleerd om voor een groep te kunnen staan. Het maakt haar ook een voorstander van kunst- en cultuureducatie.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.