Theaterlessen over Het Weer – BS Het Mozaïek

weer

In drie lessen werken we in groep 5/6 van BS Het Mozaïek vanuit heel verschillende en verrassende invalshoeken aan dit thema. In de eerste les staan spreekwoorden centraal waarin weertermen gebruikt worden. Een keur aan spreekwoorden en gezegden, voor veel leerlingen nog onbekend – die als basis dienen voor een korte scène. Zowel de letterlijke als figuurlijke betekenis wordt in spel omgezet.

Geluidslandschappen

De tweede les staat geheel in het teken van geluid. Vanuit verschillende weerfoto’s worden verrassende geluidslandschappen gemaakt. We zitten letterlijk met ons rug naar de spelers – het gaat dit keer niet om wat je ziet, maar wat je hoort. Het is bijzonder hoeveel geluiden je met je lijf kunt maken en hoe krachtig het werkt als een groep dat samen doet.

Emoties

De derde en laatste les is door de leerlingen voorbereid. Ze hebben allen in tweetallen een tekstje ingestudeerd waarin het weer centraal staat. Praten over het weer, hoe Hollands kan het zijn! Het creatieve proces ligt met name in het onderzoeken van de emoties die in deze scène worden ingezet. Sommigen houden het dicht bij de meest directe betekenis van de tekst. Een heel aantal kiest juist niet voor de hand liggende emoties, maar emoties die de scène een geheel nieuwe betekenis kan geven. Een groepje geeft helemaal zijn eigen draai eraan en speelt de tekst zingend en ritmisch.Een korte evaluatie met de leerlingen geeft een mooie doorsnede van kennis en kunde die in het proces zijn opgedaan: feitelijke kennis over het weer, spelplezier, zelfverzekerdheid. Wat wil je nog meer van zo’n dynamisch proces.

 

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Remko is theatermaker en dramaturg. Verder is hij docent dramaturgie bij de acteursopleiding van de Hoge School voor de Kunsten Utrecht. Remko houdt van fysiek theater met eenvoudige, krachtige beelden en mooie verhalen. Voor Cultuureducatie met Kwaliteit is Remko ontwikkelaar en uitvoerder van projecten bij De Bonte Pael, Het Mozaïek en de Gabriëlschool.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.