Nog meer Afvalmonsters…

Leerlingen van groep 1 en 2 van BS De Bonte Pael hebben binnen het project Duurzaamheid in drie workshops gewerkt aan afvalmonsters. In de eerste workshop bouwden de leerlingen het skelet van het monster. In de tweede werd het monster met huid bekleed en in de derde kreeg het afvalmonster zijn kleur.

Leerdoelen

Culturele vaardigheden:
· kinderen bewust maken van wat we allemaal weggooien
· kinderen stimuleren na te denken en oplossingen te vinden wat je met afval kan doen

Creatieve vaardigheden:
· fantasie stimuleren
· verbeelding en verwondering ontwikkelen
· bouwen, construeren, handvaardigheid, motoriek bevorderen

De openingsact in de aula was een echte opwarmer, spannend, met een heel groot afvalmonster op het toneel. De kinderen popelden daarna om aan de slag te gaan. In de klas lag allerlei verzameld afvalmateriaal, zoals kartonnen pakjes, plastic flesjes/bekertjes, wc rollen, eierdozen, doppen/ kurken e.d., waar de kleuters zelf van alles uit konden kiezen om een afvalmonster van te maken. Ze plakten met tape de vormen zo stevig mogelijk aan elkaar, dit ging hen best goed af! Zo leerden de kinderen om dit afvalmateriaal ook als knutselmateriaal te beschouwen.

In de tweede workshop gingen de kleuters deze vormen met papier-mâché beplakken. Dit was voor de kinderen een hele uitdaging, zo met je vingers in die plakkerige lijm! Diverse hulpouders verleenden enthousiast assistentie en boden zelfs aan om de afvalmonsters na droging, van een basislaagje witte verf te voorzien om het geheel extra mooi te maken.

De derde workshop begon ik met een uitleg over het schilderen en een demonstratie van het mengen van de kleuren verf. De kleuters zaten aandachtig te kijken totdat ze opeens tegelijk opsprongen en riepen: “goud!” Dat was een hele verrassing, op dat moment was de kleurencombinatie van de glimmende natte verf op het papier, omgetoverd tot goudkleurig. Ook kwam toen nèt de fotograaf binnen die zo snel mogelijk een paar foto’s maakte. Ik hoop dat hij dit magische moment heeft weten te vangen! De kleuters hebben heel hard gewerkt om hun werkstukken zo mooi mogelijk te beschilderen. Ook was er in beide klassen fijne hulp van een stagiair van de opleiding creatieve handvaardigheid van de VAK.

Hilke en ik hebben van alle stadia van de afvalmonsters, stuk voor stuk, foto’s gemaakt zodat er nu van elk monster de 3 stadia van “wording” vastgelegd zijn. Deze zijn te zien bij de eindpresentatie van alle kleurrijke en verrassende afvalmonsters van de kleutergroepen. We zijn er heel trots op!

Deze foto’s van Lucy de Haas, Guido Bosua en Stefan Segers geven een impressie van de fantastische creaties van de leerlingen.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Lucy de Haas is zelfstandig beeldend kunstenaar met een passie voor recyclekunst. Ze inspireert anderen graag om met andere ogen naar afvalmateriaal te kijken. Sinds 2007 geeft Lucy cursussen en workshops decoratieve recyclekunst aan volwassenen, kinderen en mensen met een verstandelijke beperking o.a. in Delftse wijkcentra, voor de Brede School, bij Natuur- en milieu centrum de Papaver, in eigen atelier en op locatie. Ook geeft zij cursussen Natuurlijk Tekenen en Creatieve Expressie.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.