De mens als gebouw, de mens als machine

Groep 5/6 van de Max Havelaarschool ging aan de slag met het thema Het menselijk lichaam. N.a.v een filmpje van Henning Lederer: Der mensch als industriepalast gingen we brainstormen over de vraag: Hoe denk jij dat jou lichaam eruit zou zien?

Tot mijn grote verrassing hadden heel veel kinderen al herinneringen over dingen als mannetjes die werken in hun lichaam of deurtjes van gedachten in hun hoofd. Ik stimuleerde ze na te denken over manieren om van de ene verdieping naar de andere te komen. Of hoe de hersenen informatie kunnen overbrengen aan de organen en vise versa. Er kwamen ideeën uit van lopende banden, telefoons, elektriciteitsdraad tot postduiven.

Na een uitgebreide brainstorm gaf ik ieder kind de omtrek van een torso getekend op een vel van 50 x 65. Ik bood naast potlood, liniaal en kleurpotloden ook materialen aan als gekleurd elektriciteitstape, dikke rode wol, touw, satéprikkers in diverse maten, kleine stukjes karton in verschillende vormen en klein industrieel afval als verschillende soorten rubberen ringetjes en afsluitstukjes. Grappig was om te zien dat sommige kinderen bijna alleen maar bouwden met de materialen en anderen alleen maar tekenden. Sommige bedachten ook constructies als liften en karretjes die op rails reden. Door middel van touwtjes die ze via een gaatje door de tekening heen lieten gaan konden ze de karretjes ook echt laten bewegen. Er was er zelfs eentje die een bewegende slokdarmklep had gemaakt van een stukje karton. Velen kozen de weg van de machine met de meest fantastische oplossingen. Anderen maakten weer een restaurant van hun huis.

Kortom ik heb mijn ogen uitgekeken naar al die inventiviteit en heb vooral veel geluisterd naar hun fantasie. Het was een fantastische dag. Doordat de opdracht genoeg ruimte overliet, heeft ieder kind er op zijn eigen manier een fantastische draai aan kunnen gegeven.

 

Tags:


Over deze Cultuurheld

Hilke (1975) is sinds 1990, toen zij voor het eerst model tekende bij de kunstenaarsgemeenschap Pictura, actief als beeldend kunstenaar. Bij DOK werkt Hilke als adviseur kunst- en cultuureducatie. Zij is actief in het lesgeven van kunstprojecten aan kinderen, volwassenen en mensen met een verstandelijke handicap. In Cultuureducatie met Kwaliteit is ze betrokken bij trajecten op veel verschillende scholen. Hilke is afgestudeerd bachelor docent CKV.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.