Kleuters zijn fotograaf en regisseur op BS Het Mozaïek

Bij het huizenproject op BS Het Mozaïek nam ik op de locatie Casper Fagel de kleutergroepen voor mijn rekening. Omdat de lokalen klein zijn en vol staan met schoolspullen, is de les opgesplitst in twee delen. De leerkracht bleef in het lokaal en verzorgde het maken van de fotolijsten met de leerlingen en ik nam steeds vier leerlingen mee naar buiten om de foto’s te maken van hen en het meegebrachte voorwerp van huis.

Het doel van de les was dat de leerlingen van groep 1 en 2 vóór, maar vooral ook achter de camera stonden. Zij zijn de fotograaf en de regisseur van de foto. Hierdoor ontstond een leuke interactie tussen de leerlingen, waardoor de foto’s soms heel spontaan of juist geregisseerd werden.

Het tweede onderdeel van deze les was dat er anders gekeken werd naar alledaagse voorwerpen. Voorwerpen die we elke dag gebruiken, maar wat kan er eigenlijk allemaal nog meer mee? Zo werd een vergiet een helm van een soldaat en een bezem een paard. Het was mooi om te zien dat als het kraantje van de fantasie open gaat er veel meer dan drie foto’s per leerling gemaakt kunnen worden.

De vervolgopdracht voor de leerkracht was om de foto’s van de kinderen samen te voegen met de lijsten en de door de leerlingen gemaakte “fotoflat” een mooie plek in de school te geven.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Voor Carine stond tijdens haar academie periode al vast dat ze ook het onderwijs in wilde. Alleen op een atelier zitten moest gecombineerd worden met lesgeven aan kinderen en later ook volwassenen. In 1997 is begon ze bij De VAK, centrum voor de kunsten. Bij DOK werkt ze nu als adviseur kunst – en cultuureducatie. Het schrijven van lessen en het uitvoeren gaan nu hand in hand voor de projecten van Cultuureducatie met kwaliteit. De wisselwerking tussen onderwijs en kunstenaarschap heeft zijn balans gevonden en vullen elkaar aan. Een roze olifant met 6 poten van een 4 jarige geeft haar de inspiratie voor haar eigen werk.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.