Van taartje tot drol

Voor de eerste workshop van het project Het menselijk lichaam op de Max Havelaarschool brachten we tassen vol met boodschappen (op onder de vracht bijna doorzakkende fietsen) naar de vijf kleuterklassen.

In de tassen zaten heel veel broden, rijstwafels, boter, kaas, worst, tomaatjes, komkommers, tubes ketchup en mayonaise, pakken hagelslag, -vruchtenhagel, -kokosbrood en tubes stroop. De kinderen mochten allemaal een boterham of rijstwafel met allerlei beleg versieren en daarna opeten. Wij legden uit dat je kon kiezen uit hartig of zoet beleg en dat de kinderen deze keer wel met hun boterham mochten spelen maar dat het ook de bedoeling was dat het lekker zou smaken…..De kleuters gingen enthousiast aan de slag. Daarna maakten we van elke boterham een foto en of het nu vòòr of na de lunch was, alle boterhammen werden geproefd en (bijna) helemaal opgegeten!

Tijdens de tweede workshop hebben we gevraagd of er nog kinderen misselijk geworden waren van de versierde boterhammen, dat waren er gelukkig maar twee van de 125 kinderen geweest…Na een uitleg over de weg die een boterham aflegt in je lichaam nadat je er een hap van genomen hebt en wat er daarmee allemaal in het spijsverteringskanaal gebeurt totdat de boterham als een drolletje je lichaam weer verlaat gingen de kinderen allemaal met klei een drolletje boetseren. Op een aantal grote houten panelen met daarop het silhout van een mens getekend, konden de kleuters zelf het spijsverteringskanaal tekenen zoals zij dachten dat het ongeveer liep. Deze panelen werden door de kinderen ook kleurig beschilderd.

Voor de derde workshop waren de foto’s van de versierde boterhammen geprint. De oudste kleuters knipten een aantal geprinte boterhammen uit en versnipperden deze tot kleine stukjes die ze in het getekende spijsverteringskanaal in het gekleurde silhout op de panelen plakten. Voor het beschilderen van de geboetseerde drolletjes leerden alle kleuters hoe je met de kleuren rood-geel-blauw en een beetje wit, de poepkleur bruin kunt mengen. Een paar kinderen vonden de poepkleurverf zo levensecht dat ze het “bijna konden ruiken”.

Nadat de kleuters weer terug in de klassen waren en de verf van de drolletjes bijna opgedroogd was, kreeg elke drol een plastic vlieg en brachten we de kunstwerken als afsluiting terug naar de klassen: “de drolletjes waren zo mooi beschilderd dat de vliegen er zelfs ingetrapt waren”. De kinderen waren verrast en ze vonden het een leuk project zeiden ze en of we nog eens terugkomen! De foto’s van de boterhammen, de beschilderde silhouetten en de drolletjes zullen in de klassen tijdens de kijkavond worden tentoongesteld en de drollen zullen worden verkocht voor een goed doel.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Lucy de Haas is zelfstandig beeldend kunstenaar met een passie voor recyclekunst. Ze inspireert anderen graag om met andere ogen naar afvalmateriaal te kijken. Sinds 2007 geeft Lucy cursussen en workshops decoratieve recyclekunst aan volwassenen, kinderen en mensen met een verstandelijke beperking o.a. in Delftse wijkcentra, voor de Brede School, bij Natuur- en milieu centrum de Papaver, in eigen atelier en op locatie. Ook geeft zij cursussen Natuurlijk Tekenen en Creatieve Expressie.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.