Reportage

Gepubliceerd op 16 april 2014 | door Guido Bosua

Razende Reporter kijkt bij ‘Reis door het Lichaam’

In september zijn zeven scholen in Delft begonnen met het vier jarige traject Cultuureducatie met Kwaliteit, samen met docenten en consulenten van De VAK. Sindsdien zijn er al veel mooie dingen gebeurd. In een poging al dit moois vast te leggen en ter inspiratie te delen met collega’s zijn we met een nieuw experiment begonnen; uw razende reporter. Het idee is dat deze reporter met enige regelmaat de projecten in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit bezoekt en er een kort (beeld)verslag van maakt. Deze week het eerste verslag; op bezoek bij de Max Havelaar school…

Imaginaire reis

Op 24 maart zijn alle groepen op de Max Havelaar begonnen met het drie weken durende project ‘op reis door je lichaam’ Het project werd in alle klassen geopend door een korte theatrale act. De heer Professor Doctor, zijn assistente mevrouw de Wit en hun stagiair kwamen kort op bezoek om alle klassen goed voor te bereiden op het reizen door het lichaam. Zij lieten zien wat de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam zijn, wat er zoal te vinden is in de menselijke maag en gingen uiteindelijk met de hele klas op een imaginaire reis door het lichaam.

DSC_0450Twee en een halve week later, donderdagochtend 10 april. De leerlingen van groep 1 en 2 zijn bezig met hun laatste les. Op de gangen van de school staan verschillende manshoge platen, met daarop geschilderde lijven en een inkijkje in het spijsverteringskanaal. In de klassen staan platen vol met handgedraaide drollen, prachtig bruin geschilderd. En iedere drol heeft De VAK-docent voorzien van een prachtige kunstvlieg.

Mengen van kleuren

Als ik aankom, komt er net een verse klas in de werkruimte. Schorten gaan aan. De jongste kleuters beginnen met het mengen van de kleuren. Al een wonder op zich; dat je van rood, geel, blauw en wit zo’n mooi bruin kunt maken. Dan verft iedere kleuter zijn eigen gekleide drol. De oudste kleuters beginnen eerst met knippen en plakken. Zij hebben prints van mooi belegde boterhammen. De mooiste boterham wordt in zijn geheel uitgeknipt en voor de mond geplakt. Andere boterhammen worden versnipperd en geplakt in slokdarm, maag en darmen.DSC_0430

Prachtig te zien hoe er in één project de creatieve vaardigheden (kleuren mengen, kleien, knippen en plakken) zich naadloos voegen met de wetenschappelijke feiten. Prachtig om leerlingen uit groep 1 en 2 te horen vertellen over slokdarm, maag en darmen en te zien dat ze snappen wat daar binnen gebeurt.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Guido Bosua ontwikkelt en geeft theaterlessen aan kinderen, jongeren en volwassen. Dat doet hij voor Maas td., de Jeugdtheaterschool Zeeland en op Charme in Frankrijk. Daarnaast is Guido coördinator bij het landelijke Netwerk Jeugdtheaterscholen. Als uitvoerend speler en theatermaker heeft Guido vooral gewerkt in het bewegingstheater. Het werken vanuit locatie, vanuit beweging en vanuit materiaal zijn nog steeds zaken die hem fascineren en inspireren. Een belangrijk uitgangspunt bij de dingen die hij maakt is verwondering. Guido vindt theater bij uitstek het medium om het publiek met een andere blik te laten kijken naar alledaagse zaken en zich te verwonderen over vanzelfsprekendheden.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.