Reportage

Gepubliceerd op 24 april 2014 | door Guido Bosua

Razende Reporter kijkt bij ‘Het Verhalenhuis’

In september zijn zeven scholen in Delft begonnen met het vier jarige traject Cultuureducatie met Kwaliteit, samen met docenten en consulenten van De VAK. Sindsdien zijn er al veel mooie dingen gebeurd. In een poging al dit moois vast te leggen en ter inspiratie te delen met collega’s zijn we met een nieuw experiment begonnen; uw razende reporter. Het idee is dat deze reporter met enige regelmaat de projecten in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit bezoekt en er een kort (beeld)verslag van maakt. Deze keer zijn we op bezoek bij Het Mozaïek.

Verdwijnpunten

DSC_0535Op Het Mozaïek zien we dat de leerlingen van groep 5 tot en met 8 bezig met het project ‘Het Verhalenhuis’. Een project waarin de leerlingen aan de slag gaan met het schrijven van verhalen naar aanleiding van interieurfoto’s en daarna – in 2D of 3D – de kamer gaan maken waarin hun verhaal zich afspeelt. Ik bezoek de groepen 6 en groep 8. Beide groepen zijn bezig met het maken van kamers. In groep 6 leren de leerlingen die voor 2D hebben gekozen perspectief tekenen met behulp van instructies op een PowerPointpresentatie. Verdwijnpunten en ramen in schuin lopende muren. Het ziet er simpel uit, maar in de praktijk is het toch nog wel even puzzelen.

Doordrukpatronen

DSC_0547De leerlingen die 3D werken, zijn druk in de weer met het verzamelen van doordrukpatronen; de afdruk van bijvoorbeeld een stuk zeil of het patroon van een aanrecht. Eerst papier erop en er dan over wrijven met een zacht potlood. Deze afgedrukte patronen worden vervolgens weer op maat geknipt en in hun kamer geplakt. Als behang, vloerbedekking of meubelstuk. Zo ontstaan prachtige kamers, elk met een eigen sfeer, doorkijkje of geheime plek. Ik ben benieuwd hoe de verhalen en de kamers bij elkaar gaan komen.

 

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Guido Bosua ontwikkelt en geeft theaterlessen aan kinderen, jongeren en volwassen. Dat doet hij voor Maas td., de Jeugdtheaterschool Zeeland en op Charme in Frankrijk. Daarnaast is Guido coördinator bij het landelijke Netwerk Jeugdtheaterscholen. Als uitvoerend speler en theatermaker heeft Guido vooral gewerkt in het bewegingstheater. Het werken vanuit locatie, vanuit beweging en vanuit materiaal zijn nog steeds zaken die hem fascineren en inspireren. Een belangrijk uitgangspunt bij de dingen die hij maakt is verwondering. Guido vindt theater bij uitstek het medium om het publiek met een andere blik te laten kijken naar alledaagse zaken en zich te verwonderen over vanzelfsprekendheden.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.