Reportage

Gepubliceerd op 19 mei 2014 | door Guido Bosua

Coaching-on-the-job Theater en Taal

Donderdag 15 mei waren Jette Derlagen (MAAS theater) en Guido Bosua (De VAK) terug op de Gabriëlschool. Het taal & theatertraject begon 5 februari met een theaterworkshop door MAAS TD, voor alle docenten. Doel was de docenten eenvoudige tools aan te reiken die ze zelf aan kunnen passen aan hun eigen lessituatie. Een week later zijn Jette en Guido op bezoek geweest en hebben een taalles geobserveerd in alle groepen 3, 4 en 5.

In maart volgde per klas een serie van vier theatrale taallessen van 45 minuten, gebaseerd op de taallesthema’s van die week. En nu gingen de docenten zelf aan de slag. Drie van de vier groepen hadden een theatrale taalles gemaakt die paste in het schoolbrede project over gezondheid.
De juffen van groep drie vertelde ons dat zij de theater-taalles op donderdag op het programma hadden gehouden sinds onze lessen in maart. Die klas doet het met veel plezier. In deze les introduceerde zij ‘het interview’. Alle leerlingen probeerde uit hoe het was om een cameraman, journalist of gast te zijn. De interviews gingen over het ontbijt.

Bij groep vier stond persoonlijke hygiëne centraal; er werd gewerkt aan korte slapstick scènes rondom handelingen als haren wassen, neuspeuteren en voeten vegen. Genoeg stof voor korte, grappige scènetjes. Ook hier genoten de leerlingen volop. De juf bekende dat zij het wel lastig vond om geschikte werkvormen te bedenken, maar na het geven van de les was iedereen zeer tevreden.

De beide groepen vijf hadden elk een andere les. De eerste groep die we zagen, werkte vanuit de schijf van vijf. Er werd druk geknipt en getekend voor het schijf van vijf kwartet en daarna aan de fruitmaskers, die tenslotte moesten leiden tot fruitige dialogen. Een volle, goed voorbereide les met mooie ideeën. De laatste les die we zagen ging over telefoongesprekken, vragen stellen en gesprekken voeren. Ook goede ingangen voor spelsituaties. De juf van deze groep had bedacht om de taal theaterles vooral in te zetten aan het einde van een blok, en alle onderwerpen die nog wat extra aandacht nodig hebben daarin terug te laten komen.

Terugkijkend kunnen we zeggen dat het een mooie ochtend was. Enthousiaste leerlingen en goed voorbereide lessen. In de nagesprekjes kwam een paar keer terug dat de docenten het lastig hebben gevonden, en vooral moeilijk om tijd te vinden om de lessen goed voor te bereiden. Het lijkt nu vooral te gaan aan gebrek aan ervaring, en behoefte aan handvatten; simpele structuren die op verschillende thema’s in toe te passen. Maar de eerste resultaten zijn bemoedigend; het begint met een verandering in het denken. Daarna komt het doen. En het programma Cultuurhelden duurt nog drie jaar, dus er is nog voldoende tijd om naar een volgende stap te groeien.

Hoogachtend,
Uw razende reporter

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Guido Bosua ontwikkelt en geeft theaterlessen aan kinderen, jongeren en volwassen. Dat doet hij voor Maas td., de Jeugdtheaterschool Zeeland en op Charme in Frankrijk. Daarnaast is Guido coördinator bij het landelijke Netwerk Jeugdtheaterscholen. Als uitvoerend speler en theatermaker heeft Guido vooral gewerkt in het bewegingstheater. Het werken vanuit locatie, vanuit beweging en vanuit materiaal zijn nog steeds zaken die hem fascineren en inspireren. Een belangrijk uitgangspunt bij de dingen die hij maakt is verwondering. Guido vindt theater bij uitstek het medium om het publiek met een andere blik te laten kijken naar alledaagse zaken en zich te verwonderen over vanzelfsprekendheden.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.