Workshop Verkeer op De Oostpoort

Tijdens de workshop Verkeer experimenteerden kinderen uit drie groepen 5/6 van De Oostpoort school met veilige en onveilige situaties in het verkeer.

Door verkeersregels goed en fout theatraal na te spelen maakten de kinderen op een speelse wijs kennis met en de regels en de mogelijke consequenties bij het niet nakomen hiervan. Ze werkten in kleine groepen samen naar een eindresultaat in fotografie waarbij ze per groep een regel uitbeeldden. De kinderen werden gestimuleerd om te experimenteren met de camerastandpunten, gezichtsuitdrukkingen, kaders, narratief in het stilstaande beeld en de impressie van de kijker van de foto.

Het enthousiasme bij de kinderen was groot toen er aangekondigd werd dat ze, het na eerst de regels goed in beeld te hebben gebracht, deze vervolgens op een ongehoorzame manier mochten uitbeelden. De fantasie van de kinderen is goed terug te zien in de eindresultaten. Van alle foto’s die door de kinderen zelf gemaakt zijn, hebben ze per groepje twee foto’s gekozen, een ‘goede’ en een ‘foute’. De foto’s van alle groepjes uit de klas zijn gezamenlijk op een poster formaat A0 gedrukt en opgehangen in de klas. Zo heeft elke groep 5/6 hun eigen verkeersposter gemaakt waarbij ze op dit moment ook van elkaar kunnen leren door de resultaten van andere groepjes te bekijken.

Voor mij als VAK-docent was het erg interessant om te zien wat het effect op de kinderen was toen ze fouten mochten maken. Ik vond het erg belangrijk dat kinderen niet alleen proberen om het beste of mooiste resultaat te bereiken. Door de kinderen een mogelijkheid te geven om te experimenteren, kunnen ze leren het ook goed is om fouten te maken.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

De laatste jaren is Kim als zelfstandige betrokken geweest bij Cultuurhelden in de rollen van mediadocent, kunstcoach en projectcoördinator. Sinds november 2016 werkt ze bij DOK als adviseur kunst- en cultuureducatie met het specialisme media. Ze zet zich hierbij nog steeds in voor Cultuurhelden, en ook voor KUNSTklik. Kim is ervan overtuigd dat deelname aan kunstzinnige en culturele activiteiten van belang is voor de identiteit- en burgerschapvorming van een individu.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.