Project Kunst: werken met natuurlijke materialen

Op Basisschool het Mozaïek heb ik bij het project Kunst een beeldende les gegeven aan groep 3 en 4. De entree (voor de niet-ingewijde onder u: het begin van de les, de trigger, hetgeen de verbazing prikkelt van de leerlingen) is werk van Andy Goldsworthy, Sigurdur Gudmundsson en Mario Merz. Hierna volgt een klassikale bespreking van de begrippen ‘kunst’, ‘mensenwerk’, ‘abstract’, en ‘vergankelijkheid’, met daarbij een korte powerpoint.

Bij kunst denken kinderen meteen aan een schilderij. Een afbeelding van een werk van kunstenaar Andy Goldsworthy, takken, bladeren en bloemen gevonden in bos en veld, en tot een strak vierkant gegroepeerd, zet de discussie op een nieuw spoor. Kunst kan ook het ordenen van gevonden (natuur)materialen zijn.

We belichten het creatieve proces, waarbij je ontwerp mede afhankelijk is van de materialen  die gevonden gaan worden. Je laat je verrassen door wat je aantreft en besluit steeds opnieuw of je iets wel of niet gaat gebruiken.

Een ander thema is samenwerking in ontwerp en uitvoering. Overigens zijn bij deze les alleen los liggende materialen toegestaan. De kunstwerken worden gemaakt zonder verbindingsmaterialen zoals touw of plakband. Omdat ze vergankelijk zijn worden ze meteen vastgelegd op foto. De leerlingen vormen naar keuze groepjes van maximaal drie personen. Alleen te werk gaan mag ook. Een van de docenten stelt de groepjes zelf samen. Gezien het mooie weer maken we de kunstwerken buiten, daar is genoeg ruimte en kan bovendien de ondergrond een rol spelen. Een feestje!

De foto’s worden later door de leerkracht uitgeprint en gebruikt voor een schrijfles met een andere kunstenaar als begeleider.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Pieter is beeldend kunstenaar en geeft les in tekenen, schilderen en kunstfilosofie. Hij werkt voor De VAK, voor cultuurhuis Wherelant en Artfriends, creatieve vakanties. Als kunstschilder maakt hij portretten, illustraties en decoraties in opdracht. In zijn vrije werk laat hij het toeval een grote rol spelen. Hij creëert menselijke figuren door hele dunne verf te gebruiken op een horizontaal gelegen doek. De vloeibare materie gaat zijn eigen weg en zo ontstaan er onvoorspelbare vormen. Pieter houdt ervan om de controle te doorbreken en moedigt dat ook bij zijn leerlingen aan. Omarm dat wat je onderweg tegenkomt, je kunt niet alles vooraf bedenken.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.