Achtergrond

Gepubliceerd op 10 juli 2014 | door Margrith Barnhoorn

Amazing Technology

Een grote kans dat u bij de feestelijke afsluiting van een jaar Cultuurhelden aanwezig was in het Science Centre Delft. In het programma was helaas geen ruimte ingebouwd voor een rondleiding. Als u nog altijd in onwetendheid verkeert over de bestemming van deze prachtige locatie, dan is deze post speciaal voor u.

Sinds 1 september 2010 is het Science Centre Delft opgericht om aan het publiek te laten zien waar onderzoekers en studenten van de TU Delft zich dagelijks mee bezig houden. Voor het grote publiek is het vaak een raadsel wat er bij een Technische Universiteit gebeurt. Wat zijn die geheimzinnige en ingewikkelde onderzoeksprojecten die voor een “leek” vaak ondoorzichtig lijken?

Deze toegangspoort geeft een kijkje in de keuken van de TU Delft. Je ontdekt in het Science Centre wat wetenschap en techniek voor de samenleving kunnen betekenen.

In het museumgedeelte dat Amazing Technology heet kun je allemaal proeven doen – en het leuke is dat het een op een-opstellingen zijn die ook op de TU gebruikt worden. Verder zijn er werkplaatsen en laboratoria waar je mee kunt denken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen en technieken kunt onderzoeken en testen.

Voor het primair en voortgezet onderwijs biedt het Science Centre educatieve activiteiten en projecten met als doel wetenschap en techniek dichter bij de leerlingen te brengen. De activiteiten worden begeleid door studenten van de TU. Van creatief ontwerpen tot bruggen bouwen of leren solderen en werken met elektriciteit . Nieuwsgierig zijn, het onderzoeken en experimenteren dat bij het creatief proces zo belangrijk is, is hier in het Science Centre zichtbaar als basis voor wetenschap.

Het Science Centre is gevestigd in de gebouwen van de faculteit mijnbouwkunde. Hier hebben studenten tot 2007 hun opleiding gekregen. De plenaire bijeenkomst van onze feestelijke afsluiting vond plaats in een oude collegezaal van de TU. Voor degene die erbij waren en goed opgelet hebben: aan de andere kant van de gang zat het kantoor van Senz, de ontwerpers van de wereldberoemde stormparaplu. Ook andere bedrijven opgericht door studenten van de TU hebben in het gebouw hun kantoor.

Een leuk weetje: tot 1912 was de faculteit gevestigd aan de Westvest nummer 7 en 9 – inderdaad, daar waar De VAK nu is!

We hopen volgend schooljaar binnen het programma Cultuurhelden de samenwerking met het Science Centre te intensiveren om leerlingen uit te dagen om nieuwe grenzen op te zoeken en oplossingen te bedenken voor onvermoede problemen.

Voor kinderen t/m 8 jaar en mensen in het bezit van een museumjaarkaart is de toegang gratis.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Margrith Barnhoorn is kunsthistoricus, van jongs af aan enthousiast museumbezoeker en lezer. Zij geeft al vele jaren les aan volwassenen en weet haar bevlogenheid over wat mensen bedacht en gemaakt hebben over te dragen. Als rondleider in een museum en in de stad leert zij mensen bewust kijken naar de wereld om ons heen en de wereld die daarachter zit. In die hoedanigheid is zij zelfs weesmoeder geweest in museum Prinsenhof. Margrith werkt bij DOK als adviseur kunst- en cultuureducatie. Bij Cultuureducatie met Kwaliteit is zij betrokken als inhoudelijk en organisatorische coördinator.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.