Reportage

Gepubliceerd op 8 oktober 2014 | door Ann Meijer

Wetenschap, techniek en kunst in een creatief leerproces

In het onderwijs op Basisschool De Bonte Pael zijn wetenschap, techniek en media speerpunten. De school ging in september zijn tweede jaar Cultuurhelden in;  tijd dus om een verdiepende stap te maken in het ontwikkeltraject van Cultuureducatie met kwaliteit. Deze stap maakten zij door het thema van de Kinderboekenweek ‘Feest’ uit te werken tot een schoolbreed wetenschap- en techniekproject.

image2Ver gezocht? Nee hoor! Het team kwam tot veel creatieve ideeën; en zorgde er voor dat opstijgende ballonnen, kapot gevallen taarten en opflikkerende feestverlichting aanleiding werden voor drie bevlogen creamiddagen waarin de zwaartekracht op de aarde, op alle mogelijke manieren onderzocht en uitgedaagd werd.

Groep 1, 2 en 3 volgde een proefjescircuit in een tot laboratorium omgebouwde klas. Ze beleefden ook een feest met opstijgende ballonnen in de theaterles en ontwierpen  een jurk voor de prinses waar de versiering zo bevestigd moest worden dat het er beslist niet af kon vallen.

Groep 4, 5 en 6 onderzochten het slapstickeffect van vallende taarten in  een theaterles, produceerden op slapstick gebaseerde cartoons met begin, midden en einde en bouwden onbreekbare taarten voor een filmset.

image4Groep 7 en 8 gebruikten hun verbeelding om een verjaardagsfeest op de maan vorm te geven. Ze ontwierpen een choreografie  voor de hele school ‘de Bonte Pael shuffle’ met bewegingen geïnspireerd op de zwaartekracht op de aarde en de maan, en ontwierpen een knikkerbaan met zwaartekracht obstakels en een oplichtende finish als die gepasseerd werd.

Al met al een uitdagend project waar de leerlingen en leerkrachten met veel energie en enthousiasme aan werkten.

De leerkrachten (die net een teamtraining in theater achter de rug hadden) verzorgden een pakkende schoolbrede theatrale opening. Ze werden in de lesontwikkeling en het lesgeven gecoacht door kunstvakdocenten en door Emer Beamer van Unexpect, Where Children Design better futures with new Technologie.

image6Een fantastisch voorbeeld van een onconventioneel uitgangspunt voor een algemeen thema. Een uitgangspunt dat bij de speerpunten van de school past en kinderen een creatief proces aanbiedt waarin ze onderzoekend en ontwerpend kennis vergaren en incorporeren.  Ook een voorbeeld dat aantoont dat wetenschap, techniek en kunst elkaar versterken in een creatief leerproces.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Ann is sr. adviseur voor Cultuureducatie met Kwaliteit. Ze werkte jarenlang als theaterdocent, ontwikkelde en begeleidde kunsteducatieve onderwijsprojecten in binnen-en buitenland. Ann maakte studie van meervoudige intelligentie en creativiteitsontwikkeling. Ze maakt vertalingen naar de praktijk; verbindend, verbredend, verdiepend. Daarnaast heeft ze een theateropleiding en een Master Interdisciplinaire Kunsteducatie afgerond. Ze is bevlogen, enthousiast en ervaren.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.