Reportage

Gepubliceerd op 3 november 2014 | door Janine Schott

Feest op het Mozaïek

Vanaf 1 oktober was het 3 weken “FEEST” op het Mozaïek. Groepen 6,7 en 8 zijn groepsdoorbroken aan de slag gegaan met het thema van de Kinderboekenweek FEEST om in 3 lessen hun eigen wereldfeest te maken gebaseerd op landen, tradities en culturen.

Hollands feest op het Mozaïek Alkemadestraat

De eerste les werden de kinderen door hun eigen docenten, welkom geheten oerhollands feest: compleet met borrelnoten, vlaggetjes, leverworst, drop, een stoelendans en niet te vergeten de polonaise. Vervolgens zijn ze gaan kijken hoe op andere plekken in de wereld er feest werd gevierd.

In kleine groepjes gingen kinderen op onderzoek uit en kozen hun favoriete feesten per werelddeel.  Elk feest kent zijn eigen tradities. Hoe kan je deze op eigen wijze zichtbaar maken?Door te gaan onderzoeken en experimenteren maakten de kinderen hun eigen levende foto’s waarbij de verschillende gebruiken en tradities vorm kregen. Wat voor een feest zou iedereen op de wereld nu willen vieren?

Welkomstontvangst bij het Wereldfeest Mozaïek Caspar Fagelstraat

Per klas werd er gebrainstormed en geweldige feesten verzonnen: “O3 party”: om te vieren hoe belangrijk bomen zijn. “Wandelende opa’s” om oude mensen te laten feesten. “Food party”: lekker eten voor iedereen. Een waterfeest en… Bij een feest hoort natuurlijk een dans met eigen tradities en zelfgekozen muziek. Samen met een dansdocent van de VAK maakten ze hun eigen groepsdans. Met zoveel ideeen mochten alle groepjes ook hun eigen dans maken. Vol energie ging iedereen aan de slag: iedereen op zijn eigen manier!

En dan…! Was iedereen klaar om hun gasten welkom te heten op hun eigen wereldfeest. Druk werd met elkaar besproken hoe de gasten verwelkomt kunnen worden; waar de gasten
kunnen staan, waar de dansers staan, de aankleding, welke muziek op moet staan en hoe het feestgevoel het beste overgebracht kan worden. Nog alle danspassen herhalen, omkleden, ruimtes versieren en gastheren bereiden zich voor. Het FEEST kon beginnen. Elke groep met zijn eigen thema, eigen gemaakte levende foto’s van wereldtradities, groepsdans en kleine dansen per groep! Met vol enthousiasme, plezier en betrokkenheid presenteerde en bekeken ze elkaars werk. Het was een wereldfeest!

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Janine Schott volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium en richtte in 2000 danstheatergezelschap 2daPoint op waar zij als danseres en choreograaf dansproducties ontwikkelde in binnen en buitenland. Tegenwoordig heeft zij een bedrijf Schott in de Rose, waar zij theater, dans en muziek workshops en projecten ontwikkeld voor o.a. VO en PO en hebben in 2013 SiR Musical Theaterschool opgericht in Scheveningen. Bij Cultuurhelden is ze met veel enthousiasme betrokken als dansdocent en ontwikkelt ze in samenwerking met de scholen lesplannen. Haar inspiratie en plezier haalt ze uit het stimuleren van kinderen zodat ze zich creatief blijven ontwikkelen zodat ze ook later maker kunnen blijven in hun eigen verhaal.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.