Column

Gepubliceerd op 17 april 2015 | door Pieter Mols

Verfrissend loslaten

Loslaten valt niet mee. Dat blijkt bijvoorbeeld als je gaat verhuizen. Je oude omgeving verlaten, is meestal niet het lastigste deel van het verhuisproces. In de meeste gevallen heb je zelf gekozen om van leefomgeving te veranderen. Dat is een proces waarin je grote beslissingen neemt en waar je stap voor stap doorheen gaat. Het lastigste zit meestal in de kleinere consequenties die je niet vooraf hebt overzien en die actueel worden als je de verhuisdozen in gaat pakken. Alles wat je door de jaren heen hebt verzameld, passeert de revue. Wat gaat wel mee en wat blijft achter? Wat krijgt een andere bestemming en wat wordt naar kringloop of vuilnis afgevoerd? Allemaal kleine loslaat-momentjes die ook tot enorme discussies en dilemma’s kunnen leiden.

De objecten die je om je heen hebt verzameld, geven je een comfortabel gevoel. Een gevoel dat kleur geeft aan je leefomgeving, dat past bij herinneringen, emotionele waarden vertegenwoordigt en die je als vanzelfsprekend ervaart tot het moment dat je moet beslissen wat je wel en niet bewaard. Loslaten is dan lastig.

Als je al last hebt van het idee dat je spullen die je om je heen hebt verzameld zou moeten afstoten, kan maar beter niet meedoen aan de Minimalist Game. Het is een spel dat is bedacht door mensen die af willen van de enorme hoeveelheid spullen die ze toch nooit gebruiken. De slogan van deze beweging is: Less Is More. Je start het spel door op dag 1, een voorwerp weg te gooien of weg te geven. Op dag 2, stoot je twee voorwerpen af en op dag 3, drie voorwerpen. Je gaat net zo lang door tot je het gevoel hebt dat je operatie ruimte om je heen heeft geschapen.

Dit spel gaat uit van een positieve opvatting over loslaten: het geeft je ruimte, het lucht op, het laat je opnieuw naar je omgeving kijken, het laat je beslissen over wat nu echt waardevol genoeg is om te bewaren.

Ook in het werken met kinderen kunnen beide vormen van loslaten een rol spelen. Als je een aantal jaren hetzelfde soort werk doet, ontwikkel je natuurlijk routines en methoden, die in jouw handen effectief zijn. Die je vertrouwd zijn, waar je van op aan kunt. Een aanpak die je het comfortabele gevoel dat je niet ieder dag opnieuw hoeft te beginnen. Maar als je niet oppast gaan die vertrouwdheid en dat comfortabele gevoel een excuus vormen om niet meer te veranderen, niet meer fris naar je omgeving te kijken. Dan wordt het steeds lastiger om te veranderen, een nieuwe aanpak uit te proberen, te innoveren. Dan kan loslaten een bedreiging gaan vormen.

Daarom is het goed om jezelf af en toe uit te dagen om los te laten wat je vertrouwd is. Naar analogie van de Minimalist Game zou je het volgende spel met jezelf kunnen uitproberen. Bereidt niets voor, maar neem op weg naar het klaslokaal een boek, een schilderijtje, een beeld, een voorwerp, een … mee. Introduceer het object aan je groep met de vraag: Waarom zou ik dit meegenomen hebben? Verzamel de reacties van de kinderen en gebruik die om een middagprogramma te vullen waarin je kinderen uitdaagt tot onderzoek.

De eerste keer is heel eng. Maar hoe vaker je dit doet, hoe meer dat een nieuwe routine kan worden. Maar wel een routine die je fris houdt.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Pieter is de trainer en ontwikkelaar van de basistrainingen met schoolteams en kunstdocenten en sparring partner en ontwikkelaar voor het programma Cultuurhelden. Pieter was leerkracht in alle groepen van het basisonderwijs, schoolbegeleider en directeur van een erfgoedmuseum. Hij ontwikkelt, doceert en publiceert o.a. op het brede terrein van cultuureducatie. Pieter is beeldend kunstenaar. In 2000 startte hij het cultureel constructiebureau ContraPunt.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.