Reportage

Gepubliceerd op 2 juni 2015 | door Hilke Zoontjens

Timmeren en zagen met kleuters?

Ik kwam binnen bij groep 1, 2 van de Simon Carmiggeltschool met bakken vol stukjes hout, zagen, hamers, spijkers, houtlijm, etc.

Een leerling kwam naar me toe en vroeg me wat ik kwam doen.

Ik zei: “ik ga met jullie timmeren en zagen.”

“Wat ga je dan maken?” vroeg het kind.

“Ik ga niets maken, jullie gaan iets maken.”

“Neeeee…”, zei het kind ongelovig.

Het was best wel spannend moet ik eerlijk zeggen. Timmeren, zagen en lijmen, een techniekles met groep 1, 2. Maar uiteindelijk hebben ze anderhalf uur heel hard getimmerd gezaagd en gelijmd het was een hels kabaal en het was superleuk! De intensiteit waarmee de kinderen met het hout aan de slag gingen was aandoenlijk. Na de uitleg ging alles eigenlijk vanzelf, ze waren niet meer te stoppen.

De stukjes hout die de leerlingen zaagden moesten ze zelf ook weer gebruiken door het op een ander houtje te lijmen of timmeren. Uiteindelijk werden al deze werkjes op grote stukken resthout geplakt de resultaten waren verbluffend de leerlingen trots.

Dit was les 1 van 3 lessen. De eerste les van iedere groep is een techniek les, de andere twee lessen zijn beeldende lessen waarbij de techniek word toegepast in een creatieve opdracht. Groep 1,2 heeft uiteindelijk met hout een mozaïektegel gemaakt die de juf van deze groep in de laatste les heeft voorzien van kleur met ecoline.

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Hilke (1975) is sinds 1990, toen zij voor het eerst model tekende bij de kunstenaarsgemeenschap Pictura, actief als beeldend kunstenaar. Bij DOK werkt Hilke als adviseur kunst- en cultuureducatie. Zij is actief in het lesgeven van kunstprojecten aan kinderen, volwassenen en mensen met een verstandelijke handicap. In Cultuureducatie met Kwaliteit is ze betrokken bij trajecten op veel verschillende scholen. Hilke is afgestudeerd bachelor docent CKV.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.