Reportage

Gepubliceerd op 12 juni 2015 | door Marieke Thiescheffer

‘Herordenen’ op de basisschool Simon Carmiggelt

Voor de meivakantie werden de kinderen van groep 3 en 4 verrast toen ze het lokaal in kwamen. Alle tafels en stoelen stond op hun kop! Sommigen waren verontwaardigd, boos en vroegen zich af wie dat gedaan had! Anderen probeerden hun spullen uit de laatjes te pakken of in de omgekeerde stoel te gaan zitten.

Deze les ging over anders kijken en daarom beginnen we met iets anders dan normaal. Kan je toch nog zitten in de stoel? Kinderen proberen het en we zien wel zeven verschillende manieren om in de omgekeerde stoel te zitten. Als we nu weer de tafels normaal zetten, dan keert de rust terug. Ordening geeft vaak rust.

We bekijken onder andere afbeeldingen van Ursus Wehrli. Uit kopieën van schilderijen van bekende kunstenaars knipt hij  losse onderdelen, die hij op een andere manier ordent en bijvoorbeeld naast elkaar zet. Ook de kunstenaar Herman de Vries doet veel met ordening. Hij legt bijvoorbeeld allemaal grassprietjes naast elkaar in verschillende rijen, waardoor het heel iets ander lijkt.

Ook in het lokaal zien we ook veel voorbeelden van ordening. Cijfers van 1 tot 100 hangen op een rij, als je er ene paar omwisselt is de ordening weg. Ook het dag en weekschema is geordend, want alle regels staan onder elkaar.

Nu gaan de kinderen zelf een ordening maken van materiaal als gedroogde pasta, bonen, pinda’s, spaghetti. Ze maken een compositie en een animatie. Door steeds een dingetje erbij te leggen en daar een foto van te maken, kan je een filmpje maken.

Aan het begin van de volgende les bekijken we de filmpjes. Kinderen leren veel van het terug zien van hun eigen foto’s of animaties. Hierdoor is verdieping mogelijk. Het leren kijken door het kader (compositie) was een leerpunt.  Kinderen ontdekten onder andere dat een vorm soms niet beeldvullend was en dat met eenvoudige aanpassingen dat wel kan.

In deze les maken we buiten een animatie en foto’s van het lijnenspel in boomschors of andere dingen. Het buiten werken was heel leuk, maar ook moeilijk voor de kinderen, want ze zijn gewend om buiten te spelen en nu gaan ze een animatie maken en fotograferen. Ze zaten met hun knieën op de grond voor het grote witte vel papier. Daar moet het gaan gebeuren! Ze gingen op pad in het prachtige groene speelterrein naar materiaal. Er was genoeg voor handen. Takjes, bladeren, houtsnippers; alles kan gebruikt worden. Ze bespraken welke compositie ze gingen maken en legden een voor een de materialen op het papier.

Het fototoestel hing aan een stok boven het vel papier en na iedere handeling maakten ze een foto. Als ze klaar waren maakten ze foto’s van lijnenspel in boomschors en andere dingen. Takjes werden in vakjes of cirkels gelegd en opgevuld met bladeren, waardoor bloemvormen of rechthoekige vormen ontstonden. Bij het terugkijken van de foto’s van het lijnenspel was ik onder de indruk van hun eindeloze fantasie om iets in de tekening van de boomschors te zien. Heel verrassend.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Marieke werkte in het sociaal cultureel tiener en jongerenwerk. In Hilversum volgde ze een camera opleiding en draaide vijf jaar in de studio’s van de omroepen mee. Ze heeft ervaring in het maken van een videoproducties voor de regionale televisie. Ze werkt als leidinggevende in het welzijnswerk, bij de GGZ en in de kinderopvang. In 2010 is zij afgestudeerd aan de avondopleiding van de KABK in Den Haag en werkt zij ook als docent beeldende vorming bij het team kunst- en cultuureducatie van DOK. Haar specialiteiten zijn film, video, animatie, tekenen en schilderen. Kinderen inspireren en ruimte geven voor ontdekkingen is haar doel.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.