Reportage

Gepubliceerd op 22 juni 2015 | door Christel Koop

‘Alles beweegt’ op Freinetschool Delft!

Het Zomerfeest stond dit jaar in het teken van ‘Alles beweegt’. De leerlingen hadden van te voren een brainstormsessie in de klas gedaan om zo te laten weten waar zij allemaal aan dachten bij dit onderwerp. N.a.v. deze brainstormvellen zijn de leerkrachten en VAKdocenten weer verder gaan associëren. Van daaruit zijn er verschillende workshops ontwikkeld die gegeven zijn tijdens het tweejaarlijks terugkerende Zomerfeest.

image3Er zijn geweldige workshops ontwikkeld door de VAK-docenten en gegeven door henzelf of door ouders. Leerkrachten waren erbij aanwezig voor ondersteuning en extra begeleiding…

Het zomerfeest ging op alle locaties van start met een superhelden-openings-act. Hier speelden leerkrachten, leerlingen en ouders in mee. Deze act is ontwikkeld o.l.v. theaterdocenten Guido Bosua & Chyramain van Kempen en was op elke locatie een waar spektakel!

image2In de weken voorafgaand aan het Zomerfeest hebben de leerkrachten met de kinderen het thema: ”Alles beweegt” onderzocht en uitgediept. Bij de onderbouw had iedere groep een eigen thema gekozen wat gelinkt was aan het overkoepelende thema. Er was een groep die werkte over  het bewegende lichaam,  een andere groep over marionetten en weer andere groep over bewegend speelgoed. Bij de bovenbouw heeft men extra aandacht besteed aan het verwerken van kunst en cultuur in de tekstbehandeling (TB).

Dit is een werkwijze die hoort bij het Freinetonderwijs. Hierin staan allerlei taal, -reken en WO-opdrachten behorende bij het thema. Leerlingen werken hier zelfstandig aan  gedurende 1 of 2 weken. Soms zijn opdrachten zo gesteld dat men in groepjes moet werken.  Nu hebben leerkrachten naast deze opdrachten ook opdrachten gegeven waarbij leerlingen onderzoek gingen doen naar allerlei manieren van beweging. Hieraan werd bijvoorbeeld een kunstenaar, een fotograaf of een architect gekoppeld.

Vrije teksten schrijven is ook een Freinettechniek. Meestal wordt er bij een tekst een tekening gemaakt. Deze keer werden er ook andere vormen van illustreren gebruikt.

Bijvoorbeeld:

 • Maak een muziekstuk bij de tekst die gekozen is.
 • Hoe kun je de boodschap van deze tekst verwerken in een dans? Maak van iedereen uit je tafelgroepje een foto waarin beweging te zien is en presenteer dit aan de groep.

Op deze manier wordt de werkwijze van Cultuurhelden goed ingepast in het Freinetonderwijs.
Het Zomerfeest is nu een eindresultaat van een heel proces waarin leerlingen, leerkrachten, VAKdocenten en ouders heel intensief samen hebben gewerkt. Iedereen met de neuzen dezelfde kant op. Alles beweegt en dat geeft energie!

Toen was het Woensdag 10 juni: Start van het Zomerfeest. De leerlingen konden aan de slag in hun eigen gekozen workshops. Die allemaal Beweging als thema hadden:

 • voor de onderbouw: muziek, dans, wetenschap en 3Ddieren
 • voor de bovenbouw: fotografie, optische illusies, free run en kettingreactie

De dag eindigde met presentaties. Aan elkaar en de  ouders laten zien waar je een hele ochtend mee bezig geweest bent.

Het mooie was dat er de hele dag overal betrokken, enthousiaste, onderzoekende, samenwerkende leerlingen te zien waren die eigenlijk geen tijd hadden voor pauze.

Foto’s : Marco Zwinkels, Suzanne Schuurman, Christel Koop

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Christel is groepsleerkracht en Interne Cultuur Coördinator op de Freinetschool Delft. Vanaf haar 16de heeft zij als hobby Internationale folklore dans. Vooral de Russische en Bulgaarse folklore heeft haar voorkeur. Daarnaast volgt zij regelmatig teken- en schildercursussen. Zo ervaart ze telkens weer dat jezelf kunnen uitdrukken in een taal die bij je past super belangrijk is! Ze vindt het geweldig dat ze nu met het hele Freinetteam meedoet aan het project Cultuurhelden, zodat er vanuit de Freinetvisie goede kunst- en cultuureducatie verder ontwikkeld gaat worden. Kunst en cultuur als spil van het gehele onderwijs. Zodat leerlingen beleven, creëren, ervaren, zich verbazen en verwonderen op betekenisvolle manier.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.