Reportage

Gepubliceerd op 29 juni 2015 | door Chyramain van Kempen

Dat is Max Havelaar!

Het is dinsdag middag 7 april. Ik loop voor het eerst in kostuum het plein van de Max Havelaar school op. De kinderen kennen mij nu nog niet, maar een paar dagen later zullen ze mij naroepen: “Dat is Max Havelaar!”

Ik ga iedere klas langs om mijn verhaal te vertellen. Ik val de lessen binnen en doe mijn verhaal. Voor de jongste groepen ligt de nadruk op de dieren uit Indonesië, dat verre vreemde land. Voor de middenbouw ligt de nadruk op de spannende reis over zee, die wel drie maanden duurde. Bij de bovenbouw wordt mijn dilemma en mijn proces behandeld.

Het verhaal was een introductie op de theaterles die ik later zou gaan geven. Al na de eerste dag kwamen er kinderen naar mij toe om mij te vragen wanneer ik bij hen in de klas zou komen. Nadat ik in iedere klas was geweest om mijn verhaal te vertellen werd het tijd voor de theaterles. Deze ging verder op het verhaal. De leerlingen kwamen zelf in actie, al spelend verdiepten en fantaseerden zij over mijn verhaal.

les Guido 7 les Guido 2

Het is donderdag 16 april. Ik ben twee weken onderdeel geweest van de school. Voor heel even kwam ik, Max Havelaar tot leven. De kinderen waren dolenthousiast en vroegen mij of ik volgend jaar weer terug kom. Maar aan allen reizen komt een eind, zo ook aan deze.

Mijn verhaal is verteld. Nu is het aan hun om zelf op ontdekkingsreis te gaan.

Max Havelaar

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Chyramain van Kempen is theaterdocent, theatermaker en acteur. Werkzaam als zelfstandige in het werkveld van de podiumkunsten, werkt hij onder andere als docent voor Maas Theater en Dans en Het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Daarnaast is hij ook als trainingsacteur inzetbaar. Hij studeerde in 2014 af aan de opleiding Docent Theater in Arnhem. Chyramain haalt zijn inspiratie onder andere uit diverse muziekstijlen, oosterse zwaardkunsten en de enscenering van Tarantino’s films. Theatraliteit is overal. Die magie, die ervaring wilt Chyramain onderzoeken en overbrengen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.