Reportage

Gepubliceerd op 7 juli 2015 | door Marieke Thiescheffer

Herre-Kijken op de Simon Carmiggelt School

Groep 1 en 2 hebben in de maand juni een project gedaan samen met de VAK. In de eerste les bekeken we kunstwerken van drie kunstenaars; Herman de Vries, Annegien van Doorn en Ursus Wehrli.  Zij maken bijzondere ordeningen in de natuur en van andere kunstwerken.We maakten daarna een ordening met allemaal dingetjes zoals macaroni, spaghetti, lego, doppen, plastic vormpjes. Als het werkstuk klaar was, dan werd er een foto van gemaakt. De kinderen mochten dan op de stoel staan en er zelf een foto van maken. Als je snel klaar was, kreeg je nog een takje of een bloemetje en van de blaadjes mocht je dan ook een ordening maken.

In de 2e les bekeken we de foto’s van de eerste les en gingen we buiten zoeken naar takjes en blaadjes waarmee we weer een ordening maakten. Daarna gingen we naar buiten om foto’s te maken van lijnen in boomschors, waar je gekke dingen in kon zien. De grote kinderen van groep zeven hielpen met fotograferen. Sommige kinderen konden het ook al zelf.

Vandaag was alweer de laatste les. We hebben de foto´s bekeken van de ordening die de kinderen verleden week hebben gemaakt. Er waren veel verschillende combinaties; van groot naar klein, van dik naar dun, op kleur, op een rijtje, alleen blaadjes of alleen takjes, of alleen blaadjes met het steeltje van het takje allemaal naar beneden. Ieder kind maakte een eigen ordening.

Daarna gingen we de foto’s van de boomschors bekijken. Ze waren afgedrukt op A4 papier en de kinderen vonden ze erg mooi. Wat zag je allemaal in de boomschors: holletjes waar een beestje in kan wonen, een varken, een sterretje, een hartje, en een rechthoek. Soms zag je alleen maar een scheur of een bobbel. Met een overtrek papiertje werden de lijnen van de schors overgetrokken.

Er waren ook nog plaatsjes van vlinders, kevers, krekels, muggen, vliegen en wormen. Die konden ook overgetrokken worden en zo werden het hele verhalen. Over vliegen die gevangen werden of vast bleven zitten in het web. Of een boomschors met een gat, wat de ingang was van het huis voor de vlinders. Dat vertelden de voor de klas terwijl ze de tekening lieten zien. Een mooie presentatie en een mooie prestatie.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Marieke werkte in het sociaal cultureel tiener en jongerenwerk. In Hilversum volgde ze een camera opleiding en draaide vijf jaar in de studio’s van de omroepen mee. Ze heeft ervaring in het maken van een videoproducties voor de regionale televisie. Ze werkt als leidinggevende in het welzijnswerk, bij de GGZ en in de kinderopvang. In 2010 is zij afgestudeerd aan de avondopleiding van de KABK in Den Haag en werkt zij ook als docent beeldende vorming bij het team kunst- en cultuureducatie van DOK. Haar specialiteiten zijn film, video, animatie, tekenen en schilderen. Kinderen inspireren en ruimte geven voor ontdekkingen is haar doel.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.