Reportage

Gepubliceerd op 3 september 2015 | door Marieke Thiescheffer

VROEGER op de Bonte Pael

Op drie dinsdagmiddagen in juni hebben we met de groepen 3, 4 en 5 van de Bonte Pael een Middeleeuwse tafel opgemaakt. We lieten zien welk servies ze gebruikten, welke gerechten er worden geserveerd en wat voor kleding ze aan hebben. De kinderen gingen met veel enthousiasme aan het werk. Het was ze moeilijk gemaakt, door maar een beperkt aanbod van materialen neer te leggen. Alleen wit, grijs, bruin, zilver en doorschijnend glas achtig papier. Maar daar hadden ze geen last van. Met lijm, scharen, tape lukte het ze toch de voorwerpen te maken.

Ze werkten in groepjes en overlegden met elkaar wie wat ging maken en wie er mee ging doen met de uitvoering. De kinderen keken goed naar elkaar en hielpen elkaar met het vinden van oplossingen voor problemen. Hoe krijg je nu het gat in de helm precies op de goede plek? Door de helm om te draaien bleek hij te passen.

En als je een schild knipt uit papier wat dubbelgevouwen op de tafel ligt, dan krijg je iets heel anders, maar daar kan je ook weer iets van maken!

De jongens ontdekten dat je arm beschermers kon maken door papier om je arm te vouwen. En de meisjes maakten geen harnas, maar een lange jurk met een mooi patroon erop.

Met hun kennis over Middeleeuwse kleding maakten ze helmen, schilden, zwaarden, jurken en kragen. Op de tafel kwamen borden, schalen, vorken, messen en een gigantische soep lepel. En ook hele dieren als een fazant, varken en kip.

De kinderen gingen voortvarend aan de slag. Ze waren ook echt blij met wat ze gemaakt hadden. Hoe eenvoudig het soms ook in elkaar zat. Creatieve oplossingen die ze vonden waren rond het maken van verbindingen, oortje aan de beker, pop-up van een kippetje en het maken van hoofddeksels.

Aan het einde van de les hebben we een film opname gemaakt van de gedekte tafel en de aangeklede kinderen. Dat was best even spannend, maar omdat iedereen stil was ging het goed.

Leerkracht Christa de Koning

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Marieke werkte in het sociaal cultureel tiener en jongerenwerk. In Hilversum volgde ze een camera opleiding en draaide vijf jaar in de studio’s van de omroepen mee. Ze heeft ervaring in het maken van een videoproducties voor de regionale televisie. Ze werkt als leidinggevende in het welzijnswerk, bij de GGZ en in de kinderopvang. In 2010 is zij afgestudeerd aan de avondopleiding van de KABK in Den Haag en werkt zij ook als docent beeldende vorming bij het team kunst- en cultuureducatie van DOK. Haar specialiteiten zijn film, video, animatie, tekenen en schilderen. Kinderen inspireren en ruimte geven voor ontdekkingen is haar doel.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.