Impressie

Gepubliceerd op 14 oktober 2015 | door Hélène de Grood

Uitvinden houdt nooit op!

Als ik om half 10 het lokaal van groep 7 van de Regenboogschool binnenloop voel ik het meteen: hier wordt wat bedacht. Niet zomaar wat, iets nieuws. Hier wordt uitgevonden!

 

jongens knippenAlle kinderen zijn druk en geconcentreerd bezig met het bedenken van oplossingen voor een probleem: hoe kan dit bekertje met knikkers blijven drijven?

Het doel van deze activiteit is om kinderen kennis te laten maken met ontwerpen, oplossingen voor problemen bedenken en samenvoegen en net als bij een echte ontwerpopdracht een cyclus van maken, testen, evalueren en verbeteren doorlopen.

Na een aantal rondes van ideeën bedenken en tekenen, gaan ze echt aan de slag. Ze gaan in groepjes of alleen bouwen met afvalmateriaal en werken zo één van hun ideeën uit tot een drijvend voorwerp waar het bekertje knikkers op gezet kan worden.

“ Kom, kom, kijk! We doen dit hierop en dan die daaraan vast…”

”Nee joh, we moeten eerst die gebruiken en dan die van jou en dan deze eronder.”20151008_100455

“ Oké…dit was een makkie… Wanneer zou hij gaan zinken? Kom, gaan we uitproberen!”

“ Juf, wat denkt u? Als ik deze zak met water vul in plaats van met lucht? Zou `t dan ook nog blijven drijven wat ik erop doe?”

Na een half uurtje frutsen, prutsen, bouwen, vouwen, plakken, knippen en druk overleg gaan de eerste uitvinders naar de waterbak. De testfase is begonnen!

En zie, daar drijft het ontwerp. Of nee…het zinkt! Terug naar de bouwtafel en weer opnieuw kijken naar waar het ontwerp verbeterd zou moeten worden.

 

Na anderhalf uur hard denken, druk bouwen, emotievol testen wordt de boel weer opgeruimd en worden de voorwerpen in de vensterbank gezet.  Daar wachten ze tot ze aanstaande dinsdag weer gebruikt gaan worden in de filmworkshop en wie weet…zullen ze tussentijds nog wat verbeterd en opnieuw getest worden. Uitvinden houdt tenslotte nooit op!

20151008_095659Deze activiteit is ontwikkeld en uitgevoerd door Joke Visschedijk van Meeple.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Hélène is adviseur kunst- en cultuureducatie bij DOK. Ze heeft jarenlang dansles gegeven op allerlei scholen en bij diverse instellingen waaronder De VAK, SKVR, Kunstencentrum Het Klooster en Jeugdtheaterhuis Zuid Holland. Binnen Cultuureducatie met Kwaliteit coördineert ze de Cultuurheld-trajecten op BS De Regenboog en de Simon Carmiggeltschool en houdt ze zich bezig met het ontwikkelen van multidisciplinaire workshops en projecten.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.