Column

Gepubliceerd op 15 oktober 2015 | door Margrith Barnhoorn

De creatieve KLIK

Ken je dat, je zit in de trein, staat onder de douche, loopt naar de stad en plotseling: klik. De oplossing voor een probleem (waar je al niet meer aan dacht) dient zich aan. Naarstig ga je op zoek naar papier en pen, of mobiel of zo om het snel op te schrijven, want je weet, een idee ben je zo kwijt.

Vorige week kwam overkwam mij dat, ik had een KLIK! Echter, deze KLIK leidde bij mij, vanochtend, tot een tweede KLIK. Als  coördinator voor Cultuurhelden ben ik bezig met het creatief proces. Ik ben zelf niet zo’n schepper van schilderijen of muziek, ik ben als kunsthistorica meer bezig met vertellen en beschouwen. Daarom heb ik mij lang niet als een creatief persoon gezien. Want ja, creatief dat is toch het maken van kunstwerken?

Inmiddels weet ik dat ik wel creatief ben, binnen mijn vak. Ik kan nieuwe, andere invalshoeken voor oude onderwerpen vinden en verras mijn cursisten al jaren met een benadering van onderwerpen waarvan ze van te voren beslist dachten dat het saai zou zijn.  Echter, tot hun grote verwondering bleken deze onderwerpen reuze interessant.

Deze vorm van creativiteit is dat wat we ook willen bereiken met Cultuurhelden; bedacht ik in een flits, op het KLIK-moment. We willen niet alleen de kunstdisciplines op een hoger plan brengen maar ook de kinderen vrij leren denken, ruimte voor nieuwe ideeën laten ervaren  en  nieuwe invalshoeken ontdekken. De uitdaging is de ruimte te geven, iets dat niet de geijkte oplossing is niet opzij te schuiven maar samen te gaan ontdekken.

Soms leidt dat tot niets, soms leidt dat tot een nieuwe horizon. Je moet wel doorzetten, verkennen, vallen en weer op staan. Ook dat hoort bij het creatieve proces. En tijdens dat proces zie je voor je neus soms  kinderen een ontdekking doen; een KLIK ervaren. Hoe mooi is dat om te zien!

Wie weet waar alle klikken van onze kinderen toe gaan leiden. Op een dag zullen ze net als ik weten; ik ben hartstikke creatief!

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Margrith Barnhoorn is kunsthistoricus, van jongs af aan enthousiast museumbezoeker en lezer. Zij geeft al vele jaren les aan volwassenen en weet haar bevlogenheid over wat mensen bedacht en gemaakt hebben over te dragen. Als rondleider in een museum en in de stad leert zij mensen bewust kijken naar de wereld om ons heen en de wereld die daarachter zit. In die hoedanigheid is zij zelfs weesmoeder geweest in museum Prinsenhof. Margrith werkt bij DOK als adviseur kunst- en cultuureducatie. Bij Cultuureducatie met Kwaliteit is zij betrokken als inhoudelijk en organisatorische coördinator.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.