Reportage

Gepubliceerd op 17 oktober 2015 | door Marijke Brinkman

Je wordt er heel nieuwsgierig van…

Het gonst op basisschool De Regenboog. Niet zo gek natuurlijk want het is Kinderboekenweek. In groep 4 van juf Cassandra staat het digibord vol met foto’s van getekende poppetjes.Vakdocent Marieke drukt op “play” en de figuurtjes gaan ineens bewegen, ze worden van klein steeds groter en dansen over het scherm. Groot enthousiasme klinkt op in de klas. Het werkt…

Perspectief

“Perspectief dat is als je een weg maakt met strepen en bomen, een mooie weg en dan ineens lijkt hij echt!”. Een meisje uit groep 4 laat trots zien wat ze bedoelt. Ik zie het kleine theatertje dat ze maakte, drie wanden van karton met een decor van bomen, op de vloer een weg met strepen en op die weg robots aan de wandel, of eigenlijk steeds dezelfde robot maar dan van klein naar groot. De kinderen hebben veel plezier gehad bij het fotograferen van de poppetjes in hun decor. Eerst verplaatsen en dan fotograferen, heel snel voor ze omvallen, anders zie je op sommige foto’s ineens een hand of een arm die een vallend poppetje wil redden. Vandaag mogen ze die foto’s wissen, wat overblijft zijn de goede foto’s die samen een filmpje vormen. Ik loop nog even langs twee leerlingen met een lang filmpje. Nee, ze hadden niet gelachen bij het maken van de foto’s, hoezo? Het ging allemaal in een keer goed.

Uitvindingen en ontdekkingen

Er is nog veel meer bedacht en gemaakt tijdens deze “Raar maar waar” Kinderboekenweek. Voor groep 6 is de uitdaging; hoe kun je iets maken dat zoveel mogelijk afstand aflegt met behulp van een luchtstroom. Daarbij de opdracht om de uitvinding te presenteren in een nieuwsitem in de stijl van het jeugdjournaal. Door de aula vliegt een neerstortende parachute met een bijzonder beest met een blauwe parel. Een waarschuwing voor de kijkers: hij kan gevaarlijk worden dus pas op! Ook een konijn dat zo snel mogelijk naar zijn hok gebracht moet worden via een vlot op wielen met een zeil. Aan alles is gedacht door de leerling, inclusief konijn en een hok met voer.

Nog snel even een kijkje in groep 7. Opdracht daar om een beker vol knikkers te laten drijven. Hout, piepschuim, botervloten, flessen en veel plakband… van alles is er verzameld en gebruikt. Overal bakken water om te testen en ook hier nieuwsitems over alle recente uitvindingen. Welke constructie zal het beste drijven? Je wordt er heel nieuwsgierig van en daar is het toch maar om begonnen in deze Kinderboekenweek.

Echt Cultuurhelden!

De voorbereiding van dit schoolbrede project begon voor de zomer met een brainstorm voor het team samen met docenten van De VAK en Joke Visschedijk van het Wetenschapsknooppunt Delft. Bij het thema “Raar maar waar” bedachten zij lessen rondom wetenschap, natuurkunde en techniek. Voor de onderbouw stond beweging centraal, voor de middenbouw optisch bedrog en voor de bovenbouw uitvinden en ontdekken. De lessen worden afwisselend door leerkrachten en vakdocenten gegeven. Voor de lessen over optisch bedrog en perspectief volgden de leerkrachten van groep 4 en 5 een training in het werken met het programma Movie Maker.

Een project helemaal in de stijl van Cultuurhelden: Cultuureducatie met Kwaliteit!

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Als afgestudeerd Neerlandicus en bibliothecaris begon Marijke Brinkman in 1990 bij DOK Schoolmediatheek, later maakte ze de overstap naar De VAK als consulent literatuur. De doelgroep bleef gelijk: leerkrachten van Delftse scholen. Met veel plezier organiseerde ze jarenlang projecten waarin jeugdliteratuur, vertelkunst, poëzie en creatief schrijven gemixt werden met andere kunstdisciplines. Daarbij kwam ze vaak enthousiaste leerkrachten tegen. Aan het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt ze met volle overtuiging mee, omdat ze gelooft dat schoolteams meer bereiken dan al die individuele leerkrachten kunnen doen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.