Nieuws

Gepubliceerd op 26 oktober 2015 | door Miriam Bosman

Nieuwe Cultuurheld: Jaco van der Lugt

Op 12 en 26 september vond de Basistraining plaats voor nieuwe kunstenaars/kunstdocenten om onze poule voor Cultuurheldscholen te vergroten. Jaco van der Lugt van ‘De Muziek Mees’ is één van de nieuwe kunstdocenten. Hij stelt zichzelf hieronder voor:

Wie ben je?

profielfotoMijn naam is Jaco van der Lugt. Ik werk vanuit mijn eigen bedrijf De Muziek Mees. Na het behalen van mijn Pabodiploma heb ik een aantal jaar als leerkracht basisonderwijs voor de klas gestaan en heb ik ervaring mogen opdoen in de onder- midden en bovenbouw. Hierna ben ik vanuit mijn specialisme muziekonderwijs: ‘De Muziek Mees’ begonnen. Een muzikale onderneming die muzikale projecten aanbied binnen het basisonderwijs. Inmiddels werk ik vijf dagen in de week met groepen kinderen en bied ik allerlei meesterlijke muziek projecten aan. Van eenmalige workshops, lessenseries, naschoolse projecten tot trainingen voor leerkrachten.

Wat is je drijfveer om met het onderwijs te werken?

Muziek, plezier en ontwikkeling. Wanneer deze drie elementen samen komen, zie en voel ik hoe mooi muziekonderwijs is. Er gebeurt iets met mij en de kinderen. Iets wat vaak niet in resultaten of in andere meetbare gegevens uit te drukken is. Muzikaliteit is een ontwikkelbaar vermogen. Kinderen doorlopen een creatief proces binnen het muziekonderwijs. Leren wordt pas écht leren, als kinderen uitgedaagd worden, hun creativiteit aanspreken  en succesvol kunnen zijn. Er ontstaan binnen de creatieve fase, mooie producten met als bijvangst enthousiasme, een positief leerklimaat en mooie groepsprocessen.

Waarom ben jij geïnteresseerd om voor Cultuurhelden te werken?

Het element: ‘maatwerk voor de school’ is denk ik de kracht van cultuurhelden. Cultuurhelden en de school gaan een samenwerking aan, om vervolgens gezamenlijk een boost te geven aan cultuureducatie. De hulpvraag die de school formuleert is elke keer weer anders en dat doet weer een beroep op onze creativiteit. Ik denk dat de samenwerking tussen leerkracht en de culturele aanbieders een sterke combinatie is, omdat we mogen leren van- en met elkaar.

Wat spreekt je aan in de aanpak van Cultuurhelden?

De concrete aanpak. We gaan samen aan de slag en maken een plan, dat direct toepasbaar is in het onderwijs. Binnen dit plan zijn de werkfases direct zichtbaar: ontwerpen, uitvoeren, evalueren, analyseren en weer bijstellen. Het uitgangspunt is dat we gezamenlijk een boost willen geven aan de cultuureducatie binnen de school. Tijdens het evaluatieproces komen de volgende vragen aan bod: Wat zien we bij de kinderen? Hoe ervaren de kinderen het? Wat hebben zij ervan geleerd?Kortom: de aanpak is uiteindelijk altijd weer gericht op het kind en zijn niveau.

Wat is jouw missie voor de toekomst?

Creativiteit is voor mij het sleutelwoord! Er valt nog veel te winnen op het gebied van creatieve processen aangaan met kinderen. Scholen kunnen winst behalen, door dit creatieve proces een structurele plaats te geven in hun muziekonderwijs. Hierbij fungeert de leerkracht of de cultureel aanbieder als een procesarchitect, die  de omgeving  en/of de opdracht zo vormgeeft dat kinderen op hun eigen niveau kunnen ontwerpen en uitvoeren. Kortom: prikkelen, meegeven van bagage, loslaten, uitvoeren, evalueren/analyseren, bijstellen. En opnieuw. Maar nu met de nieuw opgedane kennis en vaardigheden. Want dát is leren!

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Miriam is teamleider kunst- en cultuureducatie bij DOK. De eerste periode van Cultuurhelden leidde ze als projectleider het programma in goede banen en zorgde voor een heldere vertaling van de wensen van de Delftse scholen in passende trajecten. Haar drijfveer is om het creatieve vermogen van kinderen aan te boren en te vergroten door op school ruimte te maken voor onderzoek, experiment en het creatief proces.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.