Reportage

Gepubliceerd op 5 november 2015 | door Pnina Schupper Levy

Kleuters reizen door het Heelal

Ik heb een workshop theater ontwikkeld voor de kinderboekenweek Raar maar Waar, samen met Monique Ebink van BS De Bonte Pael. De doel van het project was de leerkracht van de klas een inzicht te geven in het ontwikkelen en het uitvoeren van een theaterles. Drie keer zou ze de workshop geven,  deels met mij en aan het einde helemaal alleen.

Raar maar Waar is een heel breed thema, maar het nodigt juist uit om iets spannend en ongewoons te doen. Anders naar de wereld te kijken dan we gewend zijn. Dat vraagt om fantasie. Daar geniet ik van, dat vind ik uitdagend!

De kleutergroepen hebben als thema Het Heelal gekozen. Elke bouw koos een kinderboek dat met hun thema te maken heeft. Daaruit putten de leerkrachten inspiratie voor de workshops.

De onderbouw koos het boek ‘De astronaut’ van Liesbeth Slegers.

Eerst ging ik samen met een andere VAK-docent met leerkrachten van de onderbouw vrij associëren op het thema Heelal. Een soort spin maken. Uit de spin zijn wat thema’s gekomen die de Leerkrachten interessant vonden. Van daaruit konden we toespitsen naar het thema voor onze workshop:  Reizen door het Heelal. Het zelf uitzoeken en verwoorden van wat voor de kinderen interessant zou zijn aan dit thema was best bevredigend.

Dan een les maken

We begonnen door het thema Reizen door het Heelal naar een theaterles te vertalen en de grove lijn ervoor bedenken.  vervolgens werkten Monique en ik de les samen uit. Dat ging vlot.

Normaal hoeft een school leraar een thema niet in toneelopdrachten te vertalen, Monique was dit ook niet gewend. Toch was het thema heel inspirerend, het bleek makkelijker dan ze had gedacht.

Het werd een spannende les waarin de kleuters naar de maan vliegen en verder naar een verre planeet met zijn rare bewoners, die door de kleuters zelf gespeeld mochten worden!

Als er ook nog een slapstick theater presentatie entree bedacht wordt, is de workshop zo goed als af.

De entree werd meteen geoefend, de muziek, kostuums en een leuke maan/planeet werden erbij bedacht. Dat hele proces gaf ons veel plezier.

Als de inspiratie en motivatie klaar staan worden er de leukste dingen bedacht. De kinderen voelen dat ook en genieten mee.

En nu de workshops nog. Ik kan niet wachten…

Tags: , , , , ,


Over deze Cultuurheld

Pnina is theater- en dansdocent. Pnina verbindt in haar lessen graag creativiteit en productiviteit, zodat leerlingen de leerstof eigen maken. Ze geeft aan verschillende leeftijdsgroepen les. Met 'Cultuureducatie met Kwaliteit' heeft ze projecten verzorgd voor Basisschool De Regenboog, OBS De Bonte Pael en OBS De MozaÏek. Ze heeft ervaring opgedaan als dans- en theaterdocent bij verschillende instellingen zoals Het CKC te Zoetermeer, JTS Leiden en SKVR in Rotterdam.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.