Nieuws

Gepubliceerd op 13 januari 2016 | door Ann Meijer

Een mooi, enerverend 2016 met veel kunst & cultuur is onze wens voor alle Cultuurhelden

In november 2015 besliste de gemeenteraad over de fusie van VAK Onderwijs en DOK in een toekomstig centrum voor taal- en cultuureducatie. Daarbij werd het voortbestaan van Cultuurhelden verzekerd. Het was een spannend moment na een enerverend jaar.

Dit bracht 2015

Een korte terugblik op 2015: Op 11 februari gingen we van start met een inspiratiemiddag met Wolf Brinkman, over het taal- en rekenprogramma van het Museum Boijmans van Beuningen; een succesvol programma, waarbij kunst & cultuur op een heel nieuwe manier wordt benaderd. Deze werkwijze leidde tot de 1ste masterclass voor leerkrachten en kunstdocenten samen op 18 november in DOK: Van Verwondering tot Vormgeving . We leerden o.a. dat sturing veel ontdekkracht kan geven én dat lummeltijd heel belangrijk is. Het enthousiasme van deelnemers was aanleiding om een tweede masterclass te gaan organiseren.

Drie nieuwe scholen volgden in het eerste halfjaar van 2015 de basistraining van Pieter Mols. Een nieuwe groep kunstenaars/kunstdocenten eveneens.

Op 18 juni vierden we de afsluiting van 2 jaar Cultuurhelden in Theater de Veste met workshops filosoferen, theater, dans en beeldende kunst.

En verder waren daar natuurlijk de vele inspirerende projecten in de scholen: meetkunde en kunst, tijdmachines, theater en taal, sport en beweging, vies & gevaarlijk, licht en techniek, stad en land, jouw wereld, mijn wereld, raar maar waar; te veel om op te noemen.

Op 14 december 2015 sloten we het jaar af met een bezoek aan Cultuur in Beeld, de jaarlijkse conferentie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Key note speaker Maarten Hajer: ‘We moeten de toekomst opnieuw uitvinden. We missen de taal, we missen de beelden, we missen de voorbeelden. Daarvoor hebben we verbeelding nodig.’

Op naar de 4 jaar

In 2016 beginnen we aan het laatste jaar Cultuurhelden. We kijken uit naar interessante masterclasses, nieuwe ontwikkelcafés, de eerste ouderavond over het belang van het creatieve proces, en vele mooie schoolprojecten.

En natuurlijk kijken we uit naar de uitwerking van Muziek is taal en rekenen; een programma dat uitgaat van de overeenkomsten tussen muziek, taal en rekenen.

Eind 2016 zullen we deze eerste 4-jarige periode afronden en bereiden we tevens de periode 2017-2020 voor, waarin we nieuwe kansen creëren voor nieuwe doelen en uitdagingen.

Al met al kijken we uit naar een mooi & enerverend Cultuurjaar dat wij u en onszelf van harte toewensen.

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Ann is sr. adviseur voor Cultuureducatie met Kwaliteit. Ze werkte jarenlang als theaterdocent, ontwikkelde en begeleidde kunsteducatieve onderwijsprojecten in binnen-en buitenland. Ann maakte studie van meervoudige intelligentie en creativiteitsontwikkeling. Ze maakt vertalingen naar de praktijk; verbindend, verbredend, verdiepend. Daarnaast heeft ze een theateropleiding en een Master Interdisciplinaire Kunsteducatie afgerond. Ze is bevlogen, enthousiast en ervaren.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.