Nieuws

Gepubliceerd op 25 januari 2016 | door Miriam Bosman

Nieuwe Cultuurheld: Ilona Rozenboom

Op 12 en 26 september 2015 vond de Basistraining plaats voor nieuwe kunstenaars/kunstdocenten om onze pool voor Cultuurheldscholen te vergroten. Ilona Rozenboom is één van de nieuwe projectcoördinatoren voor scholen. Zij zal de Eglantier Tanthof de komende maanden gaan ondersteunen. Ze stelt zichzelf hieronder voor:

Wat voor achtergrond heb je?

Ik heb een passie voor cultuureducatie. Na twee jaar te hebben gewerkt als Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger naar Unesco heb ik mijn eigen bedrijf in cultuureducatie gestart. Ik werk nu aan de uitvoering regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in de gemeentes Westland, Delft en Zoetermeer. Dat betekent dat ik leerlijnen en trainingsmateriaal ontwerp, leerkrachten, ICC’ers en teams train en begeleid, kunstdocenten begeleid in het samenwerken met basisscholen, advies geef en heel veel mensen mag inspireren met mijn passie! Naast mijn werk studeer ik voor een master in Onderwijswetenschappen. Hiervoor heb ik de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming gevolgd. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan muziek maken als zangeres en gitarist in diverse bands. Stiekem ben ik ook gek op klussen in mijn eigen huis.

Wat is je drijfveer om met het onderwijs te werken?

Het onderwijs is de ingang om belangrijke zaken toegankelijk te maken voor álle kinderen. Als kind ging ik al vroeg op muziekles en kreeg ik veel kansen om mezelf cultureel te ontwikkelen, maar dat geldt niet voor alle kinderen. En dat terwijl cultuureducatie een basisbehoefte is: het leert je passievol te zijn, door te zetten, je talenten te ontwikkelen, samen te werken, creatief met problemen om te gaan en ga zo maar door. Met het onderwijs werken betekent dat ik bij kan dragen aan het toegankelijk maken van al deze kansen voor heel veel kinderen. Dat ik hier een rol in mag spelen ervaar ik eigenlijk meer als een voorrecht dan als een drijfveer.

Wat spreekt je aan in de werkwijze van Cultuurhelden?

Cultuurhelden biedt een diepgaand traject op maat voor de school aan. Vanaf het allereerste begin, in het formuleren van de behoefte van de school en haar leerlingen, staat Cultuurhelden voor je klaar. Hierbij wordt direct ingesprongen op de mogelijkheden en sterke kanten van de leerkracht. Heel uniek vind ik de concrete rol die de leerkracht heeft in het ontwikkelen van lesmateriaal in samenwerking met de kunstvakdocent. Dat maakt de Cultuurhelden-aanpak heel vraaggericht en passend bij de school.

Wat is het verschil met Cultuureducatie met Kwaliteit elders?

Ik ken drie locaties waar CmK uitgevoerd wordt goed: Delft, Westland en Zoetermeer. Drie hele verschillende gemeentes met drie hele verschillende vertrekpunten voor Cultuureducatie met Kwaliteit. Mooi aan de regeling is dat er ingesprongen kan worden op de behoefte op die specifieke locatie. Sommige uitvoerders kiezen voor veel bereik en laagdrempeligheid, terwijl andere uitvoerders kiezen voor een laag bereik, maar een zeer intensieve en doorgrondende aanpak. Cultuurhelden is een mooi voorbeeld van de gulden middenweg, wat naadloos aansluit bij het vertrekpunt hier.

Wat is jouw missie voor de toekomst?

Daar kan ik heel kort over zijn: cultuureducatie, die de creativiteitsontwikkeling écht stimuleert, voor ieder kind!

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Miriam is teamleider kunst- en cultuureducatie bij DOK. De eerste periode van Cultuurhelden leidde ze als projectleider het programma in goede banen en zorgde voor een heldere vertaling van de wensen van de Delftse scholen in passende trajecten. Haar drijfveer is om het creatieve vermogen van kinderen aan te boren en te vergroten door op school ruimte te maken voor onderzoek, experiment en het creatief proces.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.