Column

Gepubliceerd op 29 februari 2016 | door Ann Meijer

Filosofisch luisteren naar muziek!

Getriggerd door deze aanhef togen enkele Cultuurhelden naar een serie lezingen, met de subtitels: muziek en taal, muziek en emotie, muziek en verbeelding.

Taal en muziek hebben dezelfde wortels, zo bleek. Taal begon met prosodie; een aangehouden gevarieerde toon met een melodische contour. De prosodie evolueerde naar taal en naar muziek.

De filosoof Kant zei “muziek is de taal van het gevoel”. Het is als poëzie. Muziek raakt onze emotie. Hoe komt dit? In muziek is sprake van een harmonieuze samenhang, syntaxis, die overal in het universum aanwezig is. Deze samenhang zit ook in onszelf, in het dagelijks leven gebruiken we vaak de ratio, in muziek gebruiken we gevoel. Muziek raakt de emoties aan. Als er geen samenhang is raken we uit balans.

Spiegelneuronen liggen ten grondslag aan verbeelding. Bij visuele waarneming, doen de hersenen actief mee. De beelden worden in de hersenen opgeslagen. Als je naar muziek luistert komen de beelden tevoorschijn.

Muziek doet een beroep op veel processen tegelijk. Het legt een heel circuit af in de hersenen. Het verbindt het deel waar emoties worden beheerd, het deel waar herinneringen liggen opgeslagen en het deel waar taal ontwikkeld wordt.

Wat kunnen we hier mee voor het onderwijs? Dat lijkt ons interessant genoeg om nog eens diep over door te filosoferen.

Wordt dus vervolgd….


Over deze Cultuurheld

Ann is sr. adviseur voor Cultuureducatie met Kwaliteit. Ze werkte jarenlang als theaterdocent, ontwikkelde en begeleidde kunsteducatieve onderwijsprojecten in binnen-en buitenland. Ann maakte studie van meervoudige intelligentie en creativiteitsontwikkeling. Ze maakt vertalingen naar de praktijk; verbindend, verbredend, verdiepend. Daarnaast heeft ze een theateropleiding en een Master Interdisciplinaire Kunsteducatie afgerond. Ze is bevlogen, enthousiast en ervaren.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.