Achtergrond

Gepubliceerd op 5 april 2016 | door Marijke Brinkman

Wethouder aan het woord

Marijke Brinkman interviewt Ferrie Förster, wethouder economie, cultuur en ruimtelijke ordening over de rol die cultuur heeft binnen Delft en de toekomst van Cultuurhelden.

Even een vraag uit nieuwsgierigheid: Wilde je altijd wethouder worden?

Nou, nee hoor, maar volgens mijn familie riep ik al met vier jaar dat ik minister-president wilde worden. Iemand als Wim Kok was al jong een groot voorbeeld voor mij. Ik heb politiek altijd gezien als een manier om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

Ik koos voor de Delft, vanwege de voor mij interessante studierichtingen Luchtvaart – en Ruimtevaarttechniek en later technische bestuurskunde. Dat ik dan meteen op kamers mocht was een bijkomend voordeel.

Je portefeuille als wethouder omvat economie, cultuur, ruimtelijke ordening, binnenstad, toerisme en stadsmarketing. Een hele mond vol. Hoe zit het met de positie van “cultuur” daarbinnen?

Cultuur, toerisme en ondernemen gaan goed samen. We zijn nu bezig met de herbestemming van de brugwachtershuisjes. Ze zijn van de provincie maar de gemeente doet er alles aan om daar een mooie bestemming voor te vinden. Het kunnen ateliertjes worden, koffietentjes etc. Verder plaatsen we nu informatieborden bij verschillende bruggen over de geschiedenis van de trekvaart in Delft. Een mooie combinatie van cultuur, geschiedenis en toerisme.

Culturele voorzieningen zijn een belangrijke factor voor een goed vestigingsklimaat. De aanwezigheid van een theater, bibliotheek, kunstencentrum, filmhuis en museum maken een stad aantrekkelijk. Des te moeilijker was het dat Delft de afgelopen jaren zo’n 70 miljoen heeft moeten bezuinigen. Een van de beslissingen die we hebben genomen, is het samenvoegen van VAK en DOK tot een Taal en Cultuur Centrum. Grote prioriteit daarbij heeft de educatie voor kinderen tot en met 14 jaar. “Cultuurhelden” is een voorbeeld van hoe je kunt werken in dit nieuwe TCC.

Wat is er bijzonder aan Cultuurhelden?

Het team van Cultuurhelden maakt een programma op maat voor elke school. Daarbij zijn scholen partner in de opzet en uitvoering, ze zijn mede verantwoordelijk voor de invulling. Wij hebben bewust ingezet op een financiële bijdrage van de scholen. Dit vergroot het commitment.

Wat kan er beter?

Het zou mooi zijn als meer scholen meedoen aan Cultuurhelden vanwege de grote voordelen. Naast KunstKlik, het basisaanbod, biedt Cultuurhelden veel extra’s. Zo’n breed pakket is van belang als je wilt werken aan de creatieve ontwikkeling van kinderen en aan talentontwikkeling. Bied leerlingen diversiteit aan en ze ontdekken hun kracht en beseffen dat die voor ieder anders is.

Heb je zelf tijd voor kunst en cultuur?

Ik maak er tijd voor, ik moet veel lezen voor mijn werk, maar lees ook graag voor de ontspanning.
Ik heb nu “Nachtblauw” van Simone van der Vlugt bijna uit, een goed geschreven historische roman over Delft en veel bekende Delftenaren. Ook over trekvaarten trouwens.

Muziek heb ik met de paplepel ingegoten gekregen, mijn vader studeerde aan het conservatorium. Na blokfluit koos ik voor keyboards. Ik speelde thuis, maar ook graag met anderen, want samen muziek maken is leuker. Vroeger bij Virgiel, nu soms bij de kerstborrel van de gemeente. Lekker ontspannend, net als hardlopen wat ik graag doe om mijn hoofd leeg te maken.

Ik las op de site van de gemeente dat je wat dat betreft grote ambities hebt, ligt er een marathon in het verschiet?

Als ik nu ja zeg, zit ik eraan vast zeker? Vooruit dan maar, ik beloof hierbij de halve marathon (CPC) in Den Haag in 2017 te lopen en de marathon van Rotterdam in 2018.

Waarvan akte! Ben je ook een museumbezoeker?

In onze regio heb ik al veel musea bezocht, soms vanwege een speciale tentoonstelling zoals bij Corbijn, soms om te zien hoe ze buiten Delft de dingen organiseren. In ben heel trots op de komst van “Het straatje van Vermeer” naar Delft na 320 jaar. Ik wil iedereen graag uitnodigen om dit schilderij te bewonderen, topstuk op de tentoonstelling “Vermeer komt thuis” die in zijn geheel zeer de moeite waard is. Het Prinsenhof geschikt maken wat betreft de beveiliging heeft een forse investering gekost, maar het opent de weg voor de komst van meer topstukken naar Delft.

Verder ga ik graag naar theater en film. Onlangs bezocht ik het Movies that Matter festival en zag daar “Hooligan Sparrow“ van Nanfu Wang. In de zaal zaten veel documentairemakers om hun verhaal te vertellen en dat van de makers die er niet bij konden zijn omdat ze gevangen gezet zijn of niet mogen spreken. Ongelooflijk indrukwekkend.

Een tijd geleden zag ik je aan het werk bij een masterclass van Cultuurhelden gegeven door kunstenaar Wolf Brinkman. Je deed direct mee.

Natuurlijk, ik vind het leuk om “met de poten in de klei te staan”, daar leer je veel meer van dan aan de zijlijn. Het viel me op hoe verschillend het werk was dat gemaakt werd, het zegt iets over jou als persoon. Mooi is dat de werken samen toch weer een eenheid vormden door het materiaal.

Dat is wat Cultuurhelden doet, denk ik. Kinderen zelf laten ontdekken wat ze willen maken, hoe ze het willen doen, opdat ze ontdekken waar ze goed in zijn en waar andere kinderen goed in zijn. Zo ontwikkel je optimaal de creatieve vaardigheden en talenten van kinderen.

 

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Als afgestudeerd Neerlandicus en bibliothecaris begon Marijke Brinkman in 1990 bij DOK Schoolmediatheek, later maakte ze de overstap naar De VAK als consulent literatuur. De doelgroep bleef gelijk: leerkrachten van Delftse scholen. Met veel plezier organiseerde ze jarenlang projecten waarin jeugdliteratuur, vertelkunst, poëzie en creatief schrijven gemixt werden met andere kunstdisciplines. Daarbij kwam ze vaak enthousiaste leerkrachten tegen. Aan het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt ze met volle overtuiging mee, omdat ze gelooft dat schoolteams meer bereiken dan al die individuele leerkrachten kunnen doen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.