Reportage

Gepubliceerd op 1 juni 2016 | door Janine Schott

Ouders gezocht!

25 mei jl. was een legendarische dag voor Cultuurhelden. Dit was de eerst keer dat ouders op een ouderavond op de Freinetschool zelf de werkwijze van Cultuurhelden konden ervaren.

Cultuurheldenarena

Om 8 uurgaan de deuren van de Freinetschool school open. Maar het is niet 8 uur ’s ochtends maar 8 uur s’avonds en niet de kinderen maar de ouders zijn dit keer aan de beurt om zich om te dompelen tot een cultuurheld. Pieter Mols staat klaar om de ouders een kijkje te geven in de Cultuurhelden keuken. Wat is een cultuurheld? Wat maakt hun kind een Cultuurheld? Wat is het belang van een Cultuurheld? En waarom wil de Freinet een Cultuurhelden arena zijn?

De vaders en moeders die oppassen hebben geregeld voor hun kinderen, luisteren, lachen, geven blikken van herkenning wanneer Pieter zijn verhaal vertaald aan de hand van filmfragmenten waarbij het beeld duidelijk wordt van de zo snel veranderende maatschappij wat onze kinderen aan het ontdekken EN al aan het vormgeven zijn.

Uitbundig

Vervolgens krijgen zij pen en papier en mogen zelf gaan experimenteren met een creatieve schrijfopdracht geïnspireerd op het gedicht “UITBUNDIG” van Pierre Kemp.

De ouders schrijven met eigen woorden een wens voor de toekomst voor hun kind. Niet alleen een mooi onderzoek, maar tevens de vraag om dit gedicht voor te lezen aan hun kind bij thuiskomst. Na het delen van deze ervaring, mogen de ouders een workshop uitkiezen waarbij zij hun gedicht verder gaan vormen in een: Beeldende opdracht/ een theatrale scene of een multimedia opdracht.

 • Met Multimedia laat Kim Schoneville zien hoe beeld gezocht kan worden om wens van het gedicht te bekrachtigen. Welke beelden kunnen ze in en rondom de school vinden die het gevoel versterken. De ouders krijgen en camera en kijken door een andere lens de school in. De beelden worden verzameld en gepresenteerd terwijl het gedicht wordt voorgedragen.
 • Bij de Beeldende workshop van Hilke Zoontjes konden allerlei materialen uitgekozen worden waar de ouders  mee konden bouwen om het gedicht in beeld te brengen. Wat zou hun kind pakken? Wat geeft hun wens/ gedicht meer kracht. De kunstwerken werden vastgelegd en aan elkaar gepresenteerd.
 • Bij de Theaterworkshop van Chyramain van Kempen werden in groepjes gewerkt aan een theatraal gedicht: hoe kan je het gedicht in een scene maken. Dit leverde inspirerende en zelfs grappige scenes op.

Nabespreken

Na afloop werden de ouders uitgenodigd om met een borrel na te bespreken. Het resultaat: De Freinet heeft weer een aantal Cultuurhelden erbij. Zij hebben niet alleen nieuwe tools meegekregen om hun kinderen te kunnen begeleiden met een creatief proces, maar waren zelf ook geïnspireerd om meer workshops te kunnen volgen.

Food for thought!

Tags:


Over deze Cultuurheld

Janine Schott volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium en richtte in 2000 danstheatergezelschap 2daPoint op waar zij als danseres en choreograaf dansproducties ontwikkelde in binnen en buitenland. Tegenwoordig heeft zij een bedrijf Schott in de Rose, waar zij theater, dans en muziek workshops en projecten ontwikkeld voor o.a. VO en PO en hebben in 2013 SiR Musical Theaterschool opgericht in Scheveningen. Bij Cultuurhelden is ze met veel enthousiasme betrokken als dansdocent en ontwikkelt ze in samenwerking met de scholen lesplannen. Haar inspiratie en plezier haalt ze uit het stimuleren van kinderen zodat ze zich creatief blijven ontwikkelen zodat ze ook later maker kunnen blijven in hun eigen verhaal.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.