Achtergrond

Gepubliceerd op 12 juni 2016 | door Marijke Brinkman

Cultuurhelden in gesprek met Joop Zuydgeest

Tussen al zijn werkzaamheden door interview ik kort maar krachtig Joop Zuydgeest, directeur van de Bernadette-Mariaschool. Tweeënveertig jaar aan het werk op dezelfde school … zou het een record zijn? Joop Zuydgeest begon als leerkracht in klas 4, ging vervolgens naar groep 7/8, werd adjunct en is nu directeur. Wat veel belangrijker is, hij is nog even enthousiast als in het begin. Op zijn school zitten inmiddels kinderen van de tweede generatie en er zijn ook oud-leerlingen intussen zijn collega geworden.

Het directeurschap is een drukke baan maar daarnaast vindt hij nog tijd voor vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging en bij de geloofsgemeenschap in Schipluiden. Hij kampeert en wandelt graag in zijn vrije tijd, hij loopt o.a. het Pieterpad. Op zijn nachtkastje ligt de thriller “Het meisje in de trein”. Voor wie nieuwsgierig is… Het boek gaat over Rachel, elke dag bereist zij hetzelfde traject, maar op een dag ziet ze iets vreemds. De trein rijdt door, maar in het leven van Rachel verandert alles.
Over verandering gesproken…

Wat heeft Cultuurhelden veranderd op school?

Kunstvakken als dans, muziek en theater zijn ondergeschoven kindjes op de lerarenopleiding. Je krijgt er wel tekenen en handvaardigheid, maar het ontbreekt aan vaardigheden m.b.t. de andere kunstdisciplines. Onze school had eerder een combinatiefunctionaris voor dans en muziek, daar waren toen extra gelden voor beschikbaar. Het grote voordeel van Cultuurhelden is dat het programma kunst en cultuur in het normale onderwijs integreert. Op onze school hebben we gekozen voor een koppeling met het vak wereldoriëntatie.

Hoe past dit programma bij de school?

Het motto van onze school is “samen groeien”. Dankzij Cultuurhelden groeit de vakvaardigheid van docenten, nemen kennis en vaardigheden van leerlingen toe, is er meer samenwerking tussen leerlingen. Leerlingen houden nu bijvoorbeeld duo-spreekbeurten over een wereld oriënterend onderwerp die ze samen presenteren en kinderen met een hoog technisch leesniveau maken een presentatie van de activiteiten die ze hebben gedaan rond een bepaald thema. Er is ook duidelijk meer samenwerking tussen leerkrachten.

Kun je een voorbeeld geven van de rol die je team speelt?

Wij hebben ons derde Cultuurhelden-project net afgesloten. Leerkrachten hebben het thema, ditmaal over “de koning”, gezamenlijk voorbereid. We zijn begonnen met een brainstorm, daarna kregen de leerkrachten een vakvaardigheidstraining op het gebied van dans, muziek en theater.
De leerkrachten zijn vervolgens zelf de lessen gaan samenstellen en geven. Een VAK-docent stond aan de zijlijn voor begeleiding en advies. Ook bij andere activiteiten zoeken leerkrachten elkaar op. In verband met Vaderdag ontstond er een geanimeerde brainstorm over de vraag hoe je je vader zou kunnen zien en welk cadeau daarbij past, er kwamen veel originele ideeën uit voort.

Wat maakt Cultuurhelden succesvol?

De samenwerking is de kracht van Cultuurhelden. Dàt én de zeer goede voorbereiding. Onze hele school is erbij betrokken, iedereen doet mee en weet ervan.
Het vierde project komt eraan in het najaar. De voorbereiding wordt nu opgestart. We hebben er weer zin in.

Tags: , , , ,


Over deze Cultuurheld

Als afgestudeerd Neerlandicus en bibliothecaris begon Marijke Brinkman in 1990 bij DOK Schoolmediatheek, later maakte ze de overstap naar De VAK als consulent literatuur. De doelgroep bleef gelijk: leerkrachten van Delftse scholen. Met veel plezier organiseerde ze jarenlang projecten waarin jeugdliteratuur, vertelkunst, poëzie en creatief schrijven gemixt werden met andere kunstdisciplines. Daarbij kwam ze vaak enthousiaste leerkrachten tegen. Aan het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt ze met volle overtuiging mee, omdat ze gelooft dat schoolteams meer bereiken dan al die individuele leerkrachten kunnen doen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.