Reportage

Gepubliceerd op 11 juli 2016 | door Marí Stikvoort

Een leven lang nieuwsgierig blijven

‘Meer tools om zelf mee aan de slag te gaan als dat uit komt in de klas met de kinderen’. Dit was het verzoek van de leerkrachten van het Delftse Montessorischool. Handvaardigheid en muziek zijn al goed ingebed. Dans, theater en media verdienen nog wat aandacht was het bericht. Na een eerste snuffelweek waarin we als vakleerkrachten in de weer waren om leraren en leerlingen onder te dompelen was het nu echt tijd om de skills van leerkrachten te gaan versterken.

Als eerste aan de buurt was theater onder de bevlogen leiding van cultuurhelden Dorien Folker en Guido Bosua. De eerste verbazing stond klaar: Dat je echt zware onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog kan onderzoeken en uitdiepen door middel van theatrale opdrachten was een nieuwe ervaring. Resultaat: Leerkrachten zijn hiermee aan de slag gegaan om andere thema’s te onderzoeken via de werkwijzen van de training.

Media training van Kim Schonewille en Marieke Thiescheffer gaf meer inzicht in het omzetten van een verhaal in een scenario, en daarnaast ook het technische aspecten van het monteren van beeldmateriaal.

Verbazing nummer twee: Dit kunnen we toch ook gebruiken voor schrijven, dans en theater toch? Resultaat: Een nieuw werkvorm om de verhalen en ervaring van de kinderen vorm te geven op een creatieve manier.

Als hekkensluiter gaf cultuurheld Janine Schott een training vanuit dans. Het doel het geheel in beweging zetten. En dat is gelukt aan het filmpje te zien die ik heb gekregen van leerkracht Corinne Brandenburg waarin poëzie, beeldende vorming, beweging en media bij elkaar komen. Voor mij een prachtige manier om het school jaar af te sluiten en op naar de toekomst!

Leerkrachten zetten dans en theater vaardigheden in om levendige presentaties mogelijk te maken voor bovenbouw leerlingen. Zelfs zware onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog krijgen zo een gelaagde betekenis.

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Marí Stikvoort is choreograaf, theatermaker en bewegingscoach. Ze is vooral bezig met het vormgeven aan omgevingen waar mensen zich in kunnen ontwikkelen. Ruimte maken voor creativiteit en mensen van alle leeftijden en achtergronden uitdagen om net een stap verder te zetten. Zo geeft ze leidingen aan culturele projecten en evenementen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.