Reportage

Gepubliceerd op 14 juli 2016 | door Carine Hooykaas

Een videokunstenaar in de klas

Dit schooljaar, net zoals vorig schooljaar trouwens, heeft groep 6/7 les gehad van Zoë Kate Reddy. Zoë is beeldend kunstenaar, videokunstenaar en docent. Ze maakt zelf heel veel foto’s, (documentaire-) video’s en kunstinstallaties. En ze doet ook life-performances.

Door haar enthousiasme en gedrevenheid, is het creatieve gevoel bij de leerlingen weer aangewakkerd. Door de opzet van de lessen samen met Zoë en de coaching van Zoë tijdens de lessen. bleek het werken met foto en film ook in een grote combinatiegroep goed te doen. Het is als leerkracht fijn om begeleiding te hebben waar je op terug kunt vallen en dat was bij Zoë het geval.

De lessenserie die we geven is samengesteld uit drie delen:

In de eerste les wordt er een stukje over techniek en achtergrond verteld, waarna de leerlingen voor het eerst met de techniek aan de slag gaan. Een eerste kennismaking dus.

In de tweede les is er een stukje herhaling en een stukje verdieping. De leerlingen gaan in deze les een eigen idee uitwerken. Zij proberen zo ver mogelijk te komen met hun ideeën.

In de derde les maken we de kunstwerkjes af en gaan we over tot een presentatie en bedenken we hoe we de kunstwerkjes bewaren of tentoonstellen.

De leerlingen hebben door de structuur in deze lessen, veel meer durf en vertrouwen gekregen. Ze durven zichzelf en hun creaties aan elkaar te laten zien. De kijk op kunst is in de loop van het proces anders geworden. Je hebt het van “lacherig” naar serieus zien gaan.

Ook de inzet van de leerlingen is duidelijk anders. Iedereen vind het leuk om aan deze lessen deel te nemen.
Als leerkracht hebben de beeldende kunstlessen mij ook een andere kijk gegeven. Je bent met andere materialen bezig en de kijk/insteek die ik van Zoë heb gekregen, geeft je ook andere ideeën.

Ik vind het prettig om te zien dat je anders met materialen om kan gaan en dat aan de leerlingen aan te bieden.

Conny Hoeksema
Simon Carmiggeltschool
groep 6/7

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Voor Carine stond tijdens haar academie periode al vast dat ze ook het onderwijs in wilde. Alleen op een atelier zitten moest gecombineerd worden met lesgeven aan kinderen en later ook volwassenen. In 1997 is begon ze bij De VAK, centrum voor de kunsten. Bij DOK werkt ze nu als adviseur kunst – en cultuureducatie. Het schrijven van lessen en het uitvoeren gaan nu hand in hand voor de projecten van Cultuureducatie met kwaliteit. De wisselwerking tussen onderwijs en kunstenaarschap heeft zijn balans gevonden en vullen elkaar aan. Een roze olifant met 6 poten van een 4 jarige geeft haar de inspiratie voor haar eigen werk.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.