Achtergrond

Gepubliceerd op 6 september 2016 | door Marijke Brinkman

Van musicus tot wethouder

Op een tropisch warme dag eind augustus ontmoet ik Aletta Hekker, wethouder van o.a. Onderwijs, in het stadskantoor boven het station in Delft. We houden het hoofd koel bij een glas water en een blik op de Westsingelgracht.

Heeft u een goede zomervakantie gehad?

Jazeker, we zijn in Delft gebleven. De nieuwe burgemeester, Marja van Bijsterveldt, begint in september en als eerste locoburgemeester heb ik in afwachting daarvan het fort bewaakt. Het was een rustige zomer, er waren geen incidenten en ik heb volop kunnen genieten van elf dagen Delft Chamber Music festival met o.a. de opera Die Sieben Totsünden van Kurt Weil in samenwerking met het nationaal jeugdorkest, zeer getalenteerde jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Het raakt me als ik zulke jonge mensen zo gepassioneerd met kunst bezig zie.

Verder heb ik in de vakantie eindelijk tijd gevonden om boeken te lezen. Normaal ben ik pas om een uur of elf ‘s avonds klaar met het lezen van stukken voor mijn werk en dan komt het er niet zo van. Met veel plezier heb ik Griet op de Beeck gelezen, verder Judas van Amos Oz, De stamhouder van Münninghoff , Bloedboek van Verhulst en Een schitterend vergeten leven, over Frieda Belinfante, de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland.

Bent u altijd zo actief op cultuurgebied?

Volgens mij ben ik met 4 jaar begonnen met blokfluitles zoals zoveel kinderen. Ik was al wat ouder toen mijn vader op een dag terugkwam van een zakenreis naar Parijs met twee LP’s, een ervan was het fluitconcert van Mozart, ik vond het geweldig en heb de plaat grijs gedraaid. In de jaren zestig in Delft, de tijd van Pierre van Hauwe, werden er muziek- en declamatiewedstrijden gehouden waar ik aan meedeed. Ik studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en heb daar met mijn CJP-kaart alle theaters afgestruind. Na mijn studie heb ik twintig jaar les gegeven als fluitdocent.

U heeft dus een zeer kunstzinnige achtergrond! Ik ben wel nieuwsgierig hoe u van fluitdocent dan wethouder bent geworden…

Als fluitdocent werd ik lid van het managementteam, daarna werd ik adjunct-directeur, interim-manager en van de kunst belandde ik in het algemene management. Wat de politiek betreft, ik weet nog wel toen Hans van Mierlo het politieke bed opschudde dat ik dacht; later ga ik zeker in de politiek. Ik begon bij D66 in Amersfoort en ben uiteindelijk een aantal jaar directeur geweest van het landelijk bureau in Den Haag.

Vier jaar geleden waren ze in Bergen op zoek naar een wethouder voor o.a. kunst en cultuur en hoewel de woonplaatsverplichting er is, kwamen ze toch bij mij terecht. Soms is het immers goed om te kiezen voor een buitenstaander. Twee jaar geleden werd ik gevraagd voor het wethouderschap in Delft en dat doe ik sindsdien met zeer veel plezier. Delft is een mooie stad en al mijn interessegebieden komen in deze functie bij elkaar.

Is de afstand als wethouder van o.a. onderwijs niet groot tot de praktijk?

Dat valt wel mee, ik ga veel op werkbezoek. Of het nou gaat om het openen van een Vindplaats, het uitdelen van diploma’s aan de taalplusklas, of de ondertekening van een basisschool die community-school wordt, het zijn allemaal mooie gelegenheden om leerkrachten en kinderen aan het werk te zien. Als ik word uitgenodigd, praat ik niet alleen met besturen en docenten, maar zoek ik als het even kan ook de leerlingen op. Ik hoor graag wat er beter kan op scholen.

Wat kan er beter?

Ik ben ervan overtuigd dat je kinderen heel veel verschillende dingen aan moet bieden. Laat ze kennismaken met verschillende culturen, sport en natuurlijk kunst, want de kunstwereld is zo rijk dat je het elk kind gunt om dat te ervaren.

Bewegen vind ik daarnaast heel belangrijk. Mijn droom zou zijn dat kinderen een uur per dag naar buitengaan en bewegen en intussen kun je ze dan van alles leren. Verder vind ik het belangrijk om kinderen skills aan te bieden om creatief te blijven. Want dat ze dit van nature zijn, dat staat voor mij vast. Ik geloof in maker education, leren door zelf te maken en uit te vinden. Daar sluit een project als Cultuurhelden, waar het zelf onderzoeken een rol bij speelt, heel goed bij aan.

In oktober dient Cultuurhelden een aanvraag in bij het Fonds voor Cultuurparticipatie voor voortzetting van het project in de periode 2017-2020. Het nieuwe plan is tot stand gekomen in nauw overleg met wethouders en ambtenaren van de gemeente Delft. Als de aanvraag wordt gehonoreerd zal de gemeente het bedrag matchen. De gemeente Delft onderschrijft daarmee het belang van kwalitatief goed cultuuronderwijs.

 


Over deze Cultuurheld

Als afgestudeerd Neerlandicus en bibliothecaris begon Marijke Brinkman in 1990 bij DOK Schoolmediatheek, later maakte ze de overstap naar De VAK als consulent literatuur. De doelgroep bleef gelijk: leerkrachten van Delftse scholen. Met veel plezier organiseerde ze jarenlang projecten waarin jeugdliteratuur, vertelkunst, poëzie en creatief schrijven gemixt werden met andere kunstdisciplines. Daarbij kwam ze vaak enthousiaste leerkrachten tegen. Aan het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt ze met volle overtuiging mee, omdat ze gelooft dat schoolteams meer bereiken dan al die individuele leerkrachten kunnen doen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.