Column

Gepubliceerd op 7 september 2016 | door Pieter Mols

Kunst is overal

Het is de Nederland de gewoonte om ongeveer 1% van de bouwsom van belangrijke representatieve gebouw te reserveren voor de toepassing van kunst aan, in of bij dat gebouw. De zogenaamde 1%-regeling.

toen de regeling in 2011 zestig jaar bestond werd een overzicht gegeven van al deze kunstwerken in het boek: In Opdracht. Het overzicht laat een grote hoeveelheid beeldhouwwerken, installaties, geveldecoraties en andere beeldende kunsttoepassingen zien. Het mooie van dit overzicht is dat je de ontwikkeling van de kunst in Nederland goed kunt volgen, maar ook het opdrachtgeverschap dat er achter zit. Kunst is op die manier overal.

Nog interessanter wordt het als je de meest recente toepassingen van de regeling volgt. Zoals bijvoorbeeld op het Centraal Station in Utrecht. Het station is grootscheeps verbouwd de afgelopen jaren. En ook daar is kunst toegevoegd, of in dit geval misschien beter in-gevoegd: ‘Glimmende sculpturen of gevelkunst vond de organisatie weinig zinvol: het stationsgebied is een mensenmassa, een verkeersknooppunt en een halve bouwput bovendien. Dus werden het performances en tijdelijk installaties: kunst die zich voegt naar de drukte.

Als je door de stationshal loopt, kan het gebeuren dat het lijkt alsof je telefoon gehackt is en er woorden op je scherm verschijnen, die samen een gedicht vormen. Of je ziet een groepje mensen alledaagse dingen doen, maar dan allemaal tegelijk en in slowmotion. Of je bent deelgenoot van een optreden van een koor van vleermuizen. Het bord met aankomst- en vertrektijden naast de stationshal geeft aan op welke tijden vogels en vissen in Nederland aankomen.

Kunst is overal in het stationsgebied van Utrecht. De kunstenaars die deze toepassingen hebben bedacht maken gebruik van het leven in en rond de stationshal, maar ze geven het een twist, ze verschuiven de manier waarop we gewend zijn te kijken. En daardoor zie je de omgeving met andere ogen en ga je je vragen stellen.

Dat kunst overal is, werd ook al eens mooi beschreven door Merlijn Schoonenboom e.a. in het boekje Alledaagse kunst, kijken naar de wereld met een kunstenaarsblik. Als je met een kunstenaarsblik naar je omgeving kijkt, ontdek je hele interessante zaken. De muziek in deurbellen of de akkoorden die de sirenes van hulpdiensten laten horen. Dat Berlusconi op dezelfde manier flauwvalt als de Piëta van Michelangelo, het maatschappelijk engagement in de Donald Duck, de typografie van chocoladeletters, het geluid van de regen, ringtones, …

Als je de korte stukjes in dat boekje doorleest zie je je alledaagse omgeving steeds weer anders. Dat werkt zo aanstekelijk dat je vanzelf op zoek gaat naar andere manieren om om je heen te kijken, de dingen anders te horen of te beleven.

Dat is fantastisch materiaal om op ideeën te komen om een creatief proces met kinderen te starten. Ieder creatief proces begint immers met vragen, met je verbazen over iets dat je niet eerder ontdekt had en waar je niet precies de vinger achter kunt krijgen. Kunst als een trigger om op onderzoek uit te gaan. Als je op die manier naar je eigen omgeving kijkt liggen de aanleiding voor het oprapen

Tags: , , , ,


Over deze Cultuurheld

Pieter is de trainer en ontwikkelaar van de basistrainingen met schoolteams en kunstdocenten en sparring partner en ontwikkelaar voor het programma Cultuurhelden. Pieter was leerkracht in alle groepen van het basisonderwijs, schoolbegeleider en directeur van een erfgoedmuseum. Hij ontwikkelt, doceert en publiceert o.a. op het brede terrein van cultuureducatie. Pieter is beeldend kunstenaar. In 2000 startte hij het cultureel constructiebureau ContraPunt.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.