Reportage

Gepubliceerd op 15 september 2016 | door Janine Schott

Muziekproject Saint-Saëns

Marit en Kiki uit groep 8 van de Freinetschool Delft doen verslag van het muziekproject Dieren. Eerst luisterden we naar muziek van Camiel Saint-Saëns. Hij is een componist. We werkten samen met de Narcissen aan een muziekproject met het thema dieren, want het album van Saint-Saëns was met dieren. Tijdens het project waren verschillende onderdelen: dans, theater, beeldend en schijven.

Een verslag van de dans

saint01De acht dieren van het album van Saint-Saëns werden opgenoemd. Er werd muziek opgezet en de kinderen moesten raden welk dier het was. Toen moesten de kinderen in een kring gaan staan om op te warmen. Dat ging zo: Daniëlle (de juf van de Narcissen) noemde een dier en de kinderen deden dat dier na, maar zonder geluid!
Toen werden er groepjes gemaakt van 2-4 kinderen. Ze kozen een dier voor ieder kind uit hun groepje. Je kon het een aantal keer oefenen en toen werden de stukjes opgevoerd voor de andere kinderen in de dans les. En die moesten dan raden welke dieren er werden uitgebeeld.

Theater & Schrijven

saint02Dinsdag 31 mei; vandaag is de theater les. Eerst wordt besproken wat de bedoeling is. Er zal door een groep kinderen een verhaal worden geschreven over de dieren. De theaterkinderen moeten dat verhaal eerst spelen. Ze moeten eerst opschrijven per tweetal welke dieren ze in het verhaal spelen. Daarna beelden ze met de hele groep de dieren uit. Daarna moesten ze de stukjes nog een keer oefenen. De groep schrijvers kijkt naar het theater. De theater kinderen gaan naar hun eigen klas en de schrijvers maken het verhaal af.

Presenteren

saint03Vandaag, 7 juni, is iedereen bij elkaar want de groepjes van theater en dans gaan presenteren wat ze hebben gemaakt de afgelopen weken. De dansers beginnen, daarna de theatergroep met de schrijvers. De schrijvers vertellen het verhaal en de theatergroep beeldde het uit.

Beeldend

Deze les was meteen na het presenteren. Eerst gingen ze even bespreken wat ze net hadden gezien. Daarna werden de kinderen verdeeld. Elk groepje koos 2 dieren. Die moesten ze mengen tot een 1 dier. Daarna moesten ze dat dier gaan tekenen of knutselen met de materialen die klaar lagen.

Tekst door Marit en Kiki uit groep 8

Tags: , , , ,


Over deze Cultuurheld

Janine Schott volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium en richtte in 2000 danstheatergezelschap 2daPoint op waar zij als danseres en choreograaf dansproducties ontwikkelde in binnen en buitenland. Tegenwoordig heeft zij een bedrijf Schott in de Rose, waar zij theater, dans en muziek workshops en projecten ontwikkeld voor o.a. VO en PO en hebben in 2013 SiR Musical Theaterschool opgericht in Scheveningen. Bij Cultuurhelden is ze met veel enthousiasme betrokken als dansdocent en ontwikkelt ze in samenwerking met de scholen lesplannen. Haar inspiratie en plezier haalt ze uit het stimuleren van kinderen zodat ze zich creatief blijven ontwikkelen zodat ze ook later maker kunnen blijven in hun eigen verhaal.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.