Column

Gepubliceerd op 7 november 2016 | door Pieter Mols

Meesterlijke missers

Meesterlijke missers is de titel van een boekje dat Erik Kessels onlangs uitbracht. Erik Kessels is creatief directeur van reclamebureau KesselsKramer, een bureau dat vooral bekend is vanwege zijn onconventionele aanpak. Volgens Kessels is mislukken ‘een van de meest zekere routes naar originaliteit en succes’.

Bij de presentatie van zijn boekje gaf hij een vijftal wenken voor wie beter wil worden in de kunst van het fouten maken.

Allereerst moet je het onlogische koesteren, verliefd worden op dingen die niet logisch lijken in de gangbare manier van kijken en denken.

Bovendien moeten we niet streven naar perfectie; dat is wat iedereen al doet. Juist het imperfecte valt op.

Zet je blik op scherp. Leer goed om je heen te kijken, op zoek naar vanzelfsprekendheden die niet zo vanzelfsprekend zijn als ze in eerste instantie lijken. Train je blik door het alledaagse te bevragen. Blijf niet op de snelweg, maar neem de afslag, doe de dingen expres anders en kijk dan wat er gebeurt.

Tenslotte: Wees niet bang om niet leuk gevonden te worden. ‘Als je door iedereen leuk gevonden wilt worden, moet je voortdurend compromissen sluiten. (…) probeer minstens een keer per dag een bizar voorstel te doen en een clown te zijn’.

De wenken die Kessels geeft, zijn er eigenlijk allemaal op gebaseerd dat je het alledaagse perspectief een stukje verschuift, de dingen net anders bekijkt, benoemt of presenteert. Om vervolgens te kijken wat er dan gebeurt, hoe erop gereageerd wordt, hoe de wereld er dan uitziet. Dat kun je vooraf niet voorspellen. Fouten maken, falen, de dingen anders doen zijn geen doel op zichzelf, maar een middel of een techniek die je kunt gebruiken om de wereld om je heen te onderzoeken.

De kern van het verhaal van Cultuurhelden is dat creativiteit en de ontwikkeling van creatieve vermogens van kinderen een serieuze plek verdienen in de manier waarop we onderwijs inrichten.

Die open onderzoekshouding verhoudt zich lastig tot de opdracht die onderwijs nu eenmaal ook heeft: het behalen van de kerndoelen. En hoe langer je er mee bezig bent, hoe lastiger dat soms lijkt. Elk creatief proces begint immers met vragen, met je over iets verbazen. Als je geen vragen hebt, of je niet verbaast over iets, is er ook geen reden om op onderzoek uit te gaan, dingen te gaan uitproberen of te experimenteren met vanzelfsprekendheden.

Creativiteit kent weinig zekerheden. Als je het begaande pad niet verlaat, doe je geen nieuwe ontdekkingen, maar word je steeds bevestigd in wat je al wist, in wat bekend is en wat weinig risico oplevert. Wil je leren omgaan met verandering, onbetreden paden bewandelen om nieuwe inzichten te bereiken, zal je ook moeten accepteren dat dat kan mislukken; dat niet alles vooraf bekend zal zijn. Zonder risico geen creativiteit.

In de handen van Cultuurhelden zijn deze wenken van Kessels uitstekende middelen om kinderen uit te dagen zich vragen te stellen over de wereld om hen heen, die zo vanzelfsprekend lijkt. Als je dat doet, kan dat betekenen dat kinderen een afslag nemen die je niet vooraf had voorspeld.

Kortom: maak van falen je handelsmerk.


Over deze Cultuurheld

Pieter is de trainer en ontwikkelaar van de basistrainingen met schoolteams en kunstdocenten en sparring partner en ontwikkelaar voor het programma Cultuurhelden. Pieter was leerkracht in alle groepen van het basisonderwijs, schoolbegeleider en directeur van een erfgoedmuseum. Hij ontwikkelt, doceert en publiceert o.a. op het brede terrein van cultuureducatie. Pieter is beeldend kunstenaar. In 2000 startte hij het cultureel constructiebureau ContraPunt.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.