Nieuws

Gepubliceerd op 18 november 2016 | door Marijke Brinkman

Over seks met ideeën in Delft en Het Grote Cultuurheldenboek

‘Doen is de beste manier van denken.’ ‘Plannen maken is zinloos’ en ‘Hoe ben jij creatief?’ is beter dan ‘Hoe creatief ben jij?’.

Donderdag 17 november kwamen betrokken kunstdocenten en leerkrachten en directie van de Delftse Cultuurhelden-scholen samen om drie jaar Cultuurhelden feestelijk af te sluiten en een mooie start te maken voor de volgende vier jaar. In het Theatercafé vol stoelen, kriskras door elkaar, nodigden Patrick Donath en Arthur Kruisman van de Vrije Denkers de genodigden uit mee te doen aan kleine experimenten. Ze deden dat onder andere via seks met ideeën.

‘Seks met ideeën is eigenlijk heel simpel. Als jij een idee hebt en ik een idee en we houden het alle twee voor onszelf, dan is er weinig seks. Als jij een idee hebt en ik een idee en we vermengen die, en we noemen het niet jouw idee of mijn idee, maar ons idee, dan kan er iets nieuws ontstaan en krijg je seks met ideeën’, aldus Patrick Donath. De seks begon deze avond wat voorzichtig, maar dat trok meer dan bij.

Ouderbetrokkenheid
Centraal stonden de vragen die scholen zichzelf gesteld hebben over onder andere reflectie, leerlijnen, de rol van ouders, draagvlak bij het team, vrijheid van leerlingen. Hun vragen werden vermengd met tips, ideeën en ervaringen van de andere deelnemers. Bijvoorbeeld hoe je ouders kunt betrekken bij de andere manier van werken waar Cultuurhelden voor staat, door samen te kijken en te reflecteren en door hen zelf te laten ervaren en ontdekken wat er gebeurt.

Workshop Wolf Brinkman
Ook Ferrie Förster, wethouder van Economie, Cultuur en ruimtelijke ordening, kon daarover meepraten. Hij was aanwezig voor de overhandiging van Het Grote Cultuurheldenboek en vertelde dat hij een tijd geleden op uitnodiging aanwezig was bij een workshop van kunstenaar Wolf Brinkman. Hij mocht aan de slag met alleen papier en plakband. Hij zou het wat lastig vinden om uit leggen aan de Delftse Gemeenteraad, maar het was heerlijk om even niet na te denken, maar juist te doen. En hij vond het opmerkelijk hoeveel verschillende resultaten de opdracht opleverde, met bijbehorende uiteenlopende verhalen en ideeën.

Het Grote Cultuurheldenboek
Ferrie overhandigde Het Grote Cultuurheldenboek aan alle scholen. Het laat zien wat het ‘Doen is de beste manier van denken’, de scholen, en vooral de kinderen, heeft opgeleverd. Zo kreeg het begrip zwaartekracht betekenis door een eigen choreografie te maken van een free run of door het bouwen van een knikkerbaan met de hele klas. Begrippen als bacterie, virus en besmettelijke ziekte kregen een andere lading bij het fotograferen van nieuwe ziektes met bijbehorende symptomen. Ook de beleving van wereldoriëntatielessen is door Cultuurhelden veranderd voor zowel kinderen als leerkrachten.

In het boek zijn prachtige foto’s en een overvloed aan lesideeën gebundeld, steeds volgens de opzet van Cultuurhelden: begin met een entree, een bijzondere manier om de klas op het andere been te zetten, geef ze bagage mee en daarna een creatieve opdracht. Leerlingen presenteren hun werk en tot slot reageren ze op hoe er gewerkt is en wat het heeft opgeleverd.

Het Grote Cultuurheldenboek is een afsluiting, maar vooral een bron van inspiratie en een mooie opmaat naar vier nieuwe creatieve Cultuurheldenjaren. Heb je interesse in het boek? Neem dan contact op met Ilona Rozenboom via i.rozenboom@dok.info.

Bekijk het beeldverslag van de avond

Tags: ,


Over deze Cultuurheld

Als afgestudeerd Neerlandicus en bibliothecaris begon Marijke Brinkman in 1990 bij DOK Schoolmediatheek, later maakte ze de overstap naar De VAK als consulent literatuur. De doelgroep bleef gelijk: leerkrachten van Delftse scholen. Met veel plezier organiseerde ze jarenlang projecten waarin jeugdliteratuur, vertelkunst, poëzie en creatief schrijven gemixt werden met andere kunstdisciplines. Daarbij kwam ze vaak enthousiaste leerkrachten tegen. Aan het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt ze met volle overtuiging mee, omdat ze gelooft dat schoolteams meer bereiken dan al die individuele leerkrachten kunnen doen.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.