Nieuws

Gepubliceerd op 27 februari 2017 | door Miriam Bosman

0

Het Grote Cultuurheldenboek

Cultuurhelden, Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft, publiceerde vorige maand Het Grote Cultuurheldenboek: een ‘naslagwerkboek’ voor leerkrachten ter inspiratie om onderwijs vorm te geven als een creatief proces.

Bekijk de preview van het boek

De afgelopen drie jaar hebben leerkrachten en kunstdocenten zich in Delft samen met groot enthousiasme en volharding op de vraag gestort hoe we met kunst en cultuur onderwijsthema’s kunnen verdiepen en hoe we ruimte in de klas kunnen creëren voor kinderen om zelf iets te ontdekken. Immers, hoe leuk is het om te leren als je zelf de uitkomst mag bepalen. Als je je eigen ideeën kwijt kan in de les en je kan leren door iets te maken.

Cultuurhelden heeft een multidisciplinaire vakoverstijgende aanpak en werkt met schoolteams om onderwijs binnen de hele school als creatief proces vorm te geven. Kenmerkend aan de werkwijze van Cultuurhelden is het ontwikkelen van lessen vanuit een onderzoeksvraag, die leerlingen beantwoorden tijdens het doorlopen van verschillende fases van het creatieve proces: entree, bagage, creatieve opdracht, presentatie, reflectie & analyse.

Bomvol praktische informatie
Het Grote Cultuurheldenboek is een werkboek met prachtige foto’s, maar vooral bomvol praktische informatie. Een bron voor originele creatieve lessen met alle ruimte voor eigen invulling van de leerkracht en leerling. Drie grote thema’s komen aan bod: Cultuur, Natuur en Wetenschap. Elk hoofdthema eindigt met een volledig uitgewerkte les.

Voorbeelden van de ontwikkelde lesplannen komen uitgebreid aan de orde bij alle genoemde thema’s. De voorbeelden laten zien:

 • Wat is je onderzoeksvraag? Een goede onderzoeksvraag is open, kan op verschillende manieren worden beantwoord en zet aan tot actie.
 • Met welke ‘entree’ prikkel je de verbeelding, zet je de leerlingen op het verkeerde been en maak je ze warm voor de onderzoeksvraag? Denk aan filmpjes, foto’s, een verhaal, gedicht of een theatrale act.
 • Welke bagage geef je de leerlingen mee? Welke vaardigheden of technieken wil je de leerlingen aanbieden, over welke kennis moeten ze beschikken om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden en uit te kunnen voeren?
 • Met welke creatieve opdrachten daag je de leerlingen uit? Met welke kunstdisciplines verkennen de leerlingen het veld en worden ze uitgenodigd tot het vinden van een eigen antwoord op de onderzoeksvraag?
 • Elk project eindigt met reflectie en analyse, waardoor het leereffect wordt vergroot. Er zijn voorbeeldvragen opgenomen over de werkwijze van de leerlingen en het product dat zij gemaakt hebben.

In dit Grote Cultuurheldenboek vind je geen kant-en-klare methode die netjes en stapsgewijs gevolgd kan worden. Daarmee zouden we jullie creativiteit tekort doen. Met dit boek heb je iets in handen waarmee je je eigen lessen vorm kunt geven, bijschaven, samenstellen, door elkaar husselen en aanscherpen. Immers, als jij enthousiast wordt van de les, dan worden de kinderen dat ook. Dus neem vooral je eigen fascinatie als startpunt voor alle nog te ontwikkelen lessen in de toekomst.

Wil je een digitaal exemplaar ontvangen? Stuur dan een mailtje naar i.rozenboom@dok.info.

Bekijk de preview van het boek

Cultuurhelden-TP3 Cultuurhelden-TP1


Over deze Cultuurheld

Miriam is teamleider kunst- en cultuureducatie bij DOK. De eerste periode van Cultuurhelden leidde ze als projectleider het programma in goede banen en zorgde voor een heldere vertaling van de wensen van de Delftse scholen in passende trajecten. Haar drijfveer is om het creatieve vermogen van kinderen aan te boren en te vergroten door op school ruimte te maken voor onderzoek, experiment en het creatief proces.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.