Achtergrond

Gepubliceerd op 12 maart 2017 | door Ilona Rozenboom

Op reis: Cultuurhelden op zoek naar borging

Vier jaar Cultuurhelden hebben we alweer achter de rug. We zijn nogal trots, dus mogelijk heb je dit al gehoord, maar we zijn pas op de helft! De komende vier jaar mogen we nóg verder bouwen aan het creatief proces op de Delftse basisscholen. Maar om goed verder te kunnen bouwen, is het belangrijk om eerst te reflecteren op de afgelopen tijd en stil te staan bij alles wat er al bereikt is. Daarom waren Cultuurhelden Janine Schott en Ilona Rozenboom op de Bernadette Mariaschool, om met het team terug te blikken op vier jaar Cultuurhelden en vooruit te blikken op de komende jaren.

Vier jaar groei
In de opening van de sessie blikten we terug op de projecten. Ongelooflijk hoeveel er al gebeurd is in zo’n korte tijd. De leerkrachten gaven aan vooral gegroeid te zijn in hoe ze naar hun lesstof kijken. Thematisch, verbindend en creatief werken kan altijd en overal en is eigenlijk altijd goed. Maar ook heel praktische vaardigheden worden genoemd, zoals het leren opslaan van videobestanden en meer gitaar spelen in de klas (heb je het filmpje van juf Linda, zingend met haar klas, met meer dan 4000 views al gezien?). Mooi is ook dat de leerkrachten aangeven zelf meer in mogelijkheden te denken, creatiever te zijn geworden, meer te durven en er zelf ook uitdaging uit te halen. Allemaal resultaten die niet in cijfers te vatten zijn, maar daarmee zijn ze zeker niet minder prachtig!

Op naar borging
In het vooruitblikken bleek dat er vooral een grote behoefte is aan borging. Borging van het thematische werken buiten de projecten, bijvoorbeeld in taal- en rekenonderwijs. Borging van wat er ontwikkeld is door duidelijke afspraken over hoeveel cultuureducatie er gegeven wordt. Borging door de communicatie en uitwisseling in het team te versterken. En vooral: borging door steeds meer regie te nemen als school en zo steeds onafhankelijker te worden.

De school stelt al met al een paar grote doelen, die niet zomaar te behalen zijn. Maar terugblikkend op de resultaten die in de afgelopen periode zijn behaald, hebben de Cultuurhelden alle vertrouwen in het succes dat de Bernadette Mariaschool gaat boeken. Op naar nog vier jaar groei, lef en creativiteit!

Tags:


Over deze Cultuurheld

Ilona werkt als zelfstandige in diverse gemeentes aan de coördinatie van Cultuureducatie met Kwaliteit. Met haar passie voor cultuureducatie wil ze zoveel mogelijk leerlingen én leerkrachten leren wat mooie culturele ervaringen voor je kunnen betekenen. Naast haar werk studeert ze voor haar master Onderwijswetenschappen en neemt ze als gitarist en zangeres deel aan diverse bands. Tussen november 2016 en januari 2018 werkte Ilona bij DOK als projectleider Cultuurhelden.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.