Column

Gepubliceerd op 13 maart 2017 | door Margrith Barnhoorn

Kanjers en kastelen

In groep 5b van de Max Havelaarschool behandelde juf Femke Kunz het thema Kastelen. Hoe zagen ze eruit, wat gebeurde er allemaal op een dag, wie woonde er – in verhalen en het geschiedenisboek kwam de tijd tot leven. Femke is ook lid van het kernteam Cultuurhelden op de school. Naast invulling van het jaarlijkse schoolproject, waarbij het Delftse erfgoed de afgelopen jaren een grote rol speelde, houdt dit team zich ook bezig met het beoordelen van creativiteit. Kan dat dan? Ja, ook creativiteit kun je beoordelen, zie de blog van Ann Meijer.

Als verwerking bij de geschiedenislessen over kastelen schreven de leerlingen een verhaal en maakten daar een tekening bij. Wat ze schreven en wat ze tekenden – daar waren ze vrij in. Sommige leerlingen schreven een heel lang verhaal, anderen gingen al snel aan het tekenen.

De tekening van het kasteel is van Daan Monteny. Een van zijn klasgenoten vond het eerst maar een rare tekening. Daan zei dat die leerling maar even moest afwachten omdat hij in 3D tekende!

Het verhaal is van Sofie Prins, een Nederlands meisje dat na jaren op een Engelse school is ingestroomd in het Nederlandse onderwijs. En dan na zes maanden met zoveel verve een verhaal schrijven!

Daan-kastelen

Sofie-kastelen

Sofie-kastelen2

Tags:


Over deze Cultuurheld

Margrith Barnhoorn is kunsthistoricus, van jongs af aan enthousiast museumbezoeker en lezer. Zij geeft al vele jaren les aan volwassenen en weet haar bevlogenheid over wat mensen bedacht en gemaakt hebben over te dragen. Als rondleider in een museum en in de stad leert zij mensen bewust kijken naar de wereld om ons heen en de wereld die daarachter zit. In die hoedanigheid is zij zelfs weesmoeder geweest in museum Prinsenhof. Margrith werkt bij DOK als adviseur kunst- en cultuureducatie. Bij Cultuureducatie met Kwaliteit is zij betrokken als inhoudelijk en organisatorische coördinator.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.