Column

Gepubliceerd op 7 juli 2017 | door Ilona Rozenboom

We serveren jou één Cultuurhelden light

Alweer acht maanden geleden is het, dat ik startte als projectleider Cultuurhelden. Ik mocht me onderdompelen in de creatieve zoektocht van leerkrachten en kunstdocenten in Delft; en wat een wereld is dat. Met de grote inzet en betrokkenheid van de leerkrachten en de kunstdocenten is er veel te bereiken.

Kijk maar eens naar de Simon Carmiggeltschool, waar inmiddels een volledig afgeronde leerlijn beeldende kunst ligt. Of de Gabriëlschool, waar laatst de inzet op theater spetterend werd afgesloten met Maas Theater & Dans. De Freinetschool, waar door middel van vele ontwikkelcafés de leerkracht echt in de lead is komen te staan én de Max Havelaarschool waar uitgebreid onderzocht wordt hoe de creatieve ontwikkeling van de leerlingen beoordeeld kan worden. Eerlijk gezegd kan ik nog wel even doorgaan, want op álle Cultuurheldscholen wordt hard gewerkt aan verdieping van de inzet op de creatieve ontwikkeling van de leerlingen.

Eén ding zat niet lekker; Cultuurhelden heeft zoveel waarde, maar niet voor iedereen. Inmiddels zijn er twaalf Cultuurheldscholen (een warm welkom voor de Parkschool!). En we hebben nog wat ruimte om te groeien, want we kunnen uiteindelijk met vijftien scholen samenwerken. Maar dan profiteren nog niet álle Delftse kinderen van Cultuurhelden. Waarom niet? Niet alle scholen hebben de mogelijkheid om zoveel tijd, energie en geld in cultuureducatie te steken.

Omdat wij álle Delftse kinderen willen laten ervaren hoe leuk het is om te leren als je zelf de uitkomst mag bepalen. En omdat wij álle leerkrachten willen laten ervaren hoe het is om onderwijs vorm te geven als een creatief proces, breken wij ons hoofd over Cultuurhelden Light. Niet zo groots, wel net zo inspirerend als Cultuurhelden.

Volgend schooljaar maken we een start met het eerste Cultuurhelden Light traject. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw school? Mail me dan op i.rozenboom@dok.info!


Over deze Cultuurheld

Ilona werkt als zelfstandige in diverse gemeentes aan de coördinatie van Cultuureducatie met Kwaliteit. Met haar passie voor cultuureducatie wil ze zoveel mogelijk leerlingen én leerkrachten leren wat mooie culturele ervaringen voor je kunnen betekenen. Naast haar werk studeert ze voor haar master Onderwijswetenschappen en neemt ze als gitarist en zangeres deel aan diverse bands. Tussen november 2016 en januari 2018 werkte Ilona bij DOK als projectleider Cultuurhelden.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.