Nieuws

Gepubliceerd op 29 september 2017 | door Ilona Rozenboom

Welkom, SBO Laurentiusschool!

De SBO Laurentiusschool mag zich een Cultuurheldenschool noemen, en daar zijn we erg blij mee! Vanaf schooljaar 2017-2018 werken DOK Delft en de Laurentiusschool samen in de benadering van het onderwijs als een creatief proces. Directeur Sonja van Gog is erg enthousiast over de samenwerking: “Ik geloof dat Cultuurhelden ons kan helpen om niet alleen de kunstvakken, maar ook het innovatieve vermogen van de leerkrachten en de samenhang in het onderwijs in brede zin te versterken. We gaan voor een vernieuwde benadering van ons onderwijs.”

Gefaseerde implementatie

Cultuurhelden zal gefaseerd worden geïmplementeerd op de school. Er spelen immers een hoop belangrijke zaken in het onderwijs, dus een traject op maat is cruciaal bij Cultuurhelden. In het schooljaar 2017-2018 zet de school in op kennismaking met het creatief proces door kunstdocenten van Cultuurhelden in te huren om in blokken van tien weken de diverse kunstdisciplines aan de leerlingen te doceren. Kunstdocenten Carine Hooijkaas en Hilke Zoontjens mogen aftrappen met de discipline beeldende kunst. Op 4 september gaven zij het team een kennismakingstraining, waarin ze gelijk actief aan de slag gingen met het verbeelden van een menselijk lichaam. “Bijzonder was dat de leerkrachten direct de kasten indoken op zoek naar aanvullende materialen”, vertelt Carine. “Ze hielden zich niet aan de directe opdracht, maar zochten buiten de kaders naar extra mogelijkheden. Dat kan natuurlijk niet altijd in de lessen aan de kinderen; dan worden ze niet uitgedaagd om met nieuwe materialen te werken. Maar het innovatieve denken van de leerkrachten was duidelijk al aangewakkerd!”

Creatieve denkprocessen

In de lessen worden de leerlingen ook flink aan het denken gezet. Hilke geeft een aantal citaten van de leerlingen over hun ervaringen tijdens het werken aan het project ‘Het lichaam als machine’. Ayub (9 jaar): “Hersenen die gaan zo draaien (wijst naar een tandwiel in het hoofd), dan beweegt hij mijn handen en mijn voeten.” Ayfer (12 jaar): “Ik heb ook een vliegtuig getekend, voor als medewerkers geen zin hebben om te lopen. Dan kunnen ze naar de hersenen vliegen.” Dat het creatief proces op veel manieren te benaderen is, weet Soureba (10 jaar) te verwoorden: “Ik weet het niet, maar ik wil het zo.”

In de tweede helft van het schooljaar zal het team ook de basistraining gaan volgen. Pieter Mols, Kim Schonewille en Ann Meijer nemen de leerkrachten dan mee door bewustwording en kennis, ervaren in een workshop, zelf ontwikkelen in een ontwikkelcafé en het maken van een plan voor de eigen school.


Over deze Cultuurheld

Ilona werkt als zelfstandige in diverse gemeentes aan de coördinatie van Cultuureducatie met Kwaliteit. Met haar passie voor cultuureducatie wil ze zoveel mogelijk leerlingen én leerkrachten leren wat mooie culturele ervaringen voor je kunnen betekenen. Naast haar werk studeert ze voor haar master Onderwijswetenschappen en neemt ze als gitarist en zangeres deel aan diverse bands. Tussen november 2016 en januari 2018 werkte Ilona bij DOK als projectleider Cultuurhelden.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.