Reportage

Gepubliceerd op 7 november 2017 | door Marieke Thiescheffer

Griezelen is eng, maar kan het ook leuk zijn?

Kun je griezelige dingen verzinnen en verjagen? In deze terugblik op de uitvoering KBW project Bonte Pael blijken kinderen met onverwachte oplossingen te komen.

Schaduwspel

Monsters tekenen en knippen uit zwart papier en die dan op een stokje plakken… is dat eng? Ja, zeker als de lamp aan gaat en op het doek van het “Schaduw Theater” de schaduw te zien is. Met veel enthousiasme spelen kinderen om de beurt hun eigen fantasiespel met licht en schaduw. Ze hebben ontdekt dat je bij het schaduwspel alleen de contouren ziet van de figuren en niet de lijnen van de tekening in de figuren.

Mysterie bag

Waar word je bang van? Hoe ziet dat er uit? Wat doet dat dan? Maakt het geluid?
Kinderen krijgen een mysterieuze zak met spulletjes waar ze met hun eigen creativiteit mee aan de slag kunnen om iets te maken. De juf heeft geen idee… De kinderen weten er wel raad mee. Er worden maskers geknipt en monsters geplakt. Hoe krijg je de dingen nu aan elkaar? Waarmee kan je ogen of een mond maken? Wanneer kan iets bewegen? Het plastic zakje waar de dingen in zitten kan je opblazen en dan wordt het een lijf! Voor het masker kan je ook gewoon drie plastic bordjes aan elkaar plakken. En sommige maskers worden hoeden en kinderen die de monsterhoeden opzetten gaan ineens heel raar doen; het worden kleine monstertjes met vreselijk enge poten…

Monster verjagers

Op een groot vel papier, met allemaal met de liniaal getekende vakjes, worden monsters of enge dingen getekend en bedacht hoe en waarmee je ze kunt verjagen. Met allemaal verschillende materialen kunnen bewegende verjagers gemaakt worden. Door elastiekjes aan stokjes te bevestigen (ja, het is ze gelukt!) kun je propjes papier schieten in de richting van de monsterlijke wezens, die met ogen op stokjes iedereen bang maken.

Wat te doen tegen Grondmonsters? Je weet wel, van die monsters de onder de grond zitten, precies op de plek waar jij dan net op loopt en dan voel je de grond onder je voeten bewegen…. Dat wil je gewoon niet! Die gaan we echt verjagen.. We lokken de grondmonsters met een nepboom en maken een grote bek van een eierdoos die het monster in een hap op kan slokken!

En wat dan als je verdwaald bent in een doolhof? Dat is pas eng. Maar dat kun je niet verjagen, je zit er middenin…. En toch kan je er met een goed bedachte techniek uitkomen. Je schiet het bolletje omhoog, die maakt op dat moment verbinding met een satelliet en krijgt signalen terug hoe uit het doolhof te komen. Langzaam begint de bal te bewegen, je hoeft er alleen maar achteraan te lopen en je vindt de uitgang.

In de middenbouw hebben kinderen monsterlijke bewegingen gemaakt met hun armen, hoofd, benen en daarna het hele lichaam. Sommige zelfverzonnen bewegingen werden onderdeel van de groepsdans. Een groep enge monsters… die wil je niet tegen komen.

Leerkrachten vinden het nog steeds spannend om een idee of techniek te geven en de kinderen er zelf mee verder te laten gaan. Je weet dan nooit wat eruit komt. En toch is het gelukt om de kinderen in de cultuureducatielessen de ruimte te geven om met hun eigen fantasie en de aangeboden technieken bijzondere en onverwachte oplossingen te bedenken voor het maken of verjagen van enge dingen.

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Marieke werkte in het sociaal cultureel tiener en jongerenwerk. In Hilversum volgde ze een camera opleiding en draaide vijf jaar in de studio’s van de omroepen mee. Ze heeft ervaring in het maken van een videoproducties voor de regionale televisie. Ze werkt als leidinggevende in het welzijnswerk, bij de GGZ en in de kinderopvang. In 2010 is zij afgestudeerd aan de avondopleiding van de KABK in Den Haag en werkt zij ook als docent beeldende vorming bij het team kunst- en cultuureducatie van DOK. Haar specialiteiten zijn film, video, animatie, tekenen en schilderen. Kinderen inspireren en ruimte geven voor ontdekkingen is haar doel.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.