Nieuws

Gepubliceerd op 6 april 2018 | door Fien de Graaf

‘Student in de Klas’, de film

Dat was een mooie samenwerking!

Op 19 maart startte in Delft de projectweek ‘Student in de klas’. Voor veel studenten van de Willem de Kooning Academy was het een vuurdoop; primair onderwijs. Er viel dus nog wat te onderzoeken, uit te proberen en te ontdekken. In totaal namen 20 studenten deel aan dit project, verdeeld over 11 basisscholen in Delft, Zoetermeer en Westland. Aansluitend aan de ontwikkelvraag van de scholen werd er hard gewerkt om mooie lessen in elkaar te zetten.
De studenten die aan de slag zouden gaan in de Delftse scholen maken kennis met het Cultuurhelden lesmodel. De verschillende fasen worden onderzocht – wat is nu precies het verschil tussen de verkenning en de bagage?
Na twee dagen te onderzoeken, praten en doorontwikkelen staan de studenten dan echt voor de klassen in de bovenbouw.

Willem de Kooning Academie, Westland Cultuurweb, DOK Cultuurhelden uit Delft, CKC & partners Zoetermeer én niet te vergeten de deelnemende scholen, bundelden de krachten om kunstvakonderwijs en primair onderwijs dichter bij elkaar te brengen.
Om vraaggericht werken te stimuleren komen de studenten en scholen al vóór de projectweek met elkaar in contact; waar zit de behoefte binnen school als het gaat om de deskundigheid en kennis van de studenten?
Kunstdocenten vanuit zowel Delft, Zoetermeer als Westland begeleidde de studenten vervolgens bij het ontwikkelen én uitvoeren van de lessen.

De projectweek werd door de studenten afgesloten met presentaties over hun verassende en innovatieve lessen en leerprocessen.
Waar de academie zich voorheen vooral richtte op kunsteducatie in het voortgezet onderwijs, komt voor hen nu ook het basisonderwijs in beeld, in theorie én praktijk.
Vanuit Cultuurhelden zijn we enthousiast over de manier waarop innovatie via deze weg de school binnenkomt én concrete lesplannen oplevert waar straks verschillende Delftse scholen wat aan hebben.

Camera: Kim Schonewille en Petra Trinidad
Montage: Kim Schonewille
Muziek: Fyoelk – Jaz Drive

Met dank aan..

Deelnemende Delftse scholen
Max Havelaarschool, Bernadette Maria School, Delftse Montessorischool, De Bonte Pael

Willem de Kooning Academy studenten
Dieuwertje van de Wier, Leonie van Dusschoten, Verena van de Hoek, Zoe van Peperstraten, Charlotte Birza, Birthe Bommer, Jamie Deen, Moon vd Griend, Nina Roozendaal, Nathan Bastien, Karlijn de Lange, Rens vd Heijden, Floortje Derks, Kubra Akpinar, Pelin Karar, Michelle Kootkar, Anniek Trompper, Bart Kodde, Simone Krebbers, Renate Jacobson

Betrokken docenten, kunstdocenten, educatoren
Aafje Gerritse, Marleen van Arendonck, Ellen Bavinck, Iris Scheffers, Kim Schonewille, Lony Strub, Marieke Thiescheffer, Margrith Barnhoorn, Derske Naafs, Ilona Roozenboom, CKC Zoetermeer, Cultuurweb Westland, Willem de Kooning Academy

 


Over deze Cultuurheld

Voormalig Projectleider Cultuurhelden en heeft een achtergrond als vormgever en beeldend kunsteducator. Het toegankelijk maken van hedendaagse kunsten voor grote doelgroepen is waar zij enthousiast van wordt: 'Na het afronden van mijn bachelor docent beeldende kunsten werk ik als ZZP'er voor verschillende musea en andere kunstinstellingen. Hier werkte ik mee aan de ontwikkeling van visie op kunstonderwijs, samenwerkingen met scholen en ontwikkelde ik kunsteducatieve projecten voor verschillende doelgroepen. Ook werk ik regelmatig mee als organisator, coördinator en producent in het kader van deze educatieprojecten maar ook aan tentoonstellingen en hieraan gekoppelde publieksactiviteiten. Regelmatig werk ik zelf gelukkig nog op de vloer met groepen leerlingen. Daarnaast ben ik tevens afgestudeerd als productontwerpster; het ontwerpen van nieuwe materialen en objecten zijn nog steeds onderdeel van mijn praktijk.'Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.