Nieuws

Gepubliceerd op 16 juli 2018 | door Fien de Graaf

Werkdruk verlichten met vaste kunstdocenten

Werkdruk is een groot probleem in het primair onderwijs. Om te zorgen dat de sector aantrekkelijk blijft om in te werken is er (op 9 februari 2018 al) een werkdrukakkoord gesloten. Dit akkoord betekend dat er  extra middelen beschikbaar zijn voor de inhuur van extra ondersteuning. Dit is een prachtige kans om de werkdruk van je team te verlagen én Cultuurhelden op uw school te verdiepen. Het werkdrukakkoord geeft de mogelijkheid de werkdruk op je school te verlagen met de inzet van kunstvakdocenten. 

De Cultuurheld-scholen zijn bezig om kunst en cultuur te verbinden met het curriculum van de school. Kunst en cultuur als integraal onderdeel van het onderwijs zorgt voor een effectiever, creatiever en interessanter leerproces. De leerkrachten van de scholen spelen hierin een sleutelrol. Daarom richten we ons met Cultuurhelden op het coachen en trainen van de leerkrachten in het vormgeven en begeleiden van onderwijs als een creatief proces.
Met een vaste muziek- theater- media- of dansdocent (bijv.) in de school kunnen Cultuurheld-scholen zorgen voor een extra pijler in het Cultuurheldentraject. Deze kunstdocent kan vanuit de eigen specifieke expertise én de kennis van het Cultuurhelden bijdragen aan de verbinding van kunst en cultuur met het curriculum. Het vergroot de slagkracht binnen het Cultuurheldentraject op school en geeft een positieve impuls aan de leerlingen en leerkrachten.

Belangrijkste punten uit het werkdrukakkoord:

 • Vanaf schooljaar 2018/2019 komt er 237 miljoen euro per schooljaar beschikbaar om werkdruk in het primair onderwijs aan te pakken. Dit bedrag loopt op tot structureel 430 miljoen euro vanaf 2022.
 • Dit extra geld wordt toegevoegd aan de lumpsum. Voor het schooljaar 2018/2019 is het bedrag per leerling vastgesteld op €155,55. Deze extra middelen zijn structureel en worden verstrekt via het budget voor personeels- en arbeidsmarktbeleid.
 • Per school wordt er op basis van gesprekken tussen schoolleider en team een bestedingsplan voor de extra middelen opgesteld. Scholen bepalen dus zelf waarvoor het geld het beste voor gebruikt kan worden.

Meer lezen? Zie hier; Werkdrukakkoord primair onderwijs (9 februari 2018) & Factsheet werkdruk

 

Wat kunnen wij betekenen? 

Voor Cultuurheld-scholen:

 • Wij kunnen adviseren over kunstdocenten passend bij de behoefte van de school.
 • Wij kunnen adviseren over het verbinden van de kunstdocent aan het Cultuurheldentraject van de school; zowel inhoudelijk als organisatorisch
 • Wij kunnen trainingsmogelijkheden bieden aan zelf aangetrokken kunstvakdocenten die nog niet aan Cultuurhelden verbonden zijn. 

Voor niet-Cultuurheld-scholen:

 • Wij kunnen u adviseren over kunstdocenten passend bij de behoefte van de school.
 • Wij kunnen u adviseren over het verbinden van de kunstdocent aan het curriculum van de school, zowel inhoudelijk als organisatorisch.

 

 

 

Wilt u verder praten over de mogelijkheden binnen uw Cultuurheldentraject? Neem contact op met projectleider Fien de Graaf via f.degraaf@dok.info

 

 

(bovenstaande afbeelding: Hans Haacke, Blue Sail – 1964)

 


Over deze Cultuurheld

Voormalig Projectleider Cultuurhelden en heeft een achtergrond als vormgever en beeldend kunsteducator. Het toegankelijk maken van hedendaagse kunsten voor grote doelgroepen is waar zij enthousiast van wordt: 'Na het afronden van mijn bachelor docent beeldende kunsten werk ik als ZZP'er voor verschillende musea en andere kunstinstellingen. Hier werkte ik mee aan de ontwikkeling van visie op kunstonderwijs, samenwerkingen met scholen en ontwikkelde ik kunsteducatieve projecten voor verschillende doelgroepen. Ook werk ik regelmatig mee als organisator, coördinator en producent in het kader van deze educatieprojecten maar ook aan tentoonstellingen en hieraan gekoppelde publieksactiviteiten. Regelmatig werk ik zelf gelukkig nog op de vloer met groepen leerlingen. Daarnaast ben ik tevens afgestudeerd als productontwerpster; het ontwerpen van nieuwe materialen en objecten zijn nog steeds onderdeel van mijn praktijk.'Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.