Nieuws

Gepubliceerd op 1 oktober 2018 | door Fien de Graaf

0

Uitnodiging Masterclass Muziek = Taal + Rekenen

Galileo, Einstein en een holbewoner zitten rond een vuurtje waar ze geluid maken met een 20.000 jaar oud botje.
‘Let op de maat’ zegt Galileo.
‘Jullie spelen te zacht’ zegt Einstein.
De holbewoner zegt niets maar tekent het eerste symbool ooit in het stof bij zijn voeten.

M = T + R is een project waarin kinderen door onderzoekend leren de gemeenschappelijke bouwstenen van muziek, taal en rekenen ontdekken, waaronder patronen, ritme en symbolentaal. In deze lessen benaderen we muziek als georganiseerd geluid en onderzoeken de kinderen deze bouwstenen in een geïntegreerde aanpak. Waarnemen, filosoferen, onderzoek en maakopdrachten zijn in elke les terugkerende werkvormen.

Muziek als bijdrage aan het leerproces

Tijdens de masterclass op woensdag 14 november 2018 ervaar je hoe er met M = T + R onderzocht wordt, hoe muziek kan bijdragen aan het leerproces van taal en rekenen. Het geeft een indruk van de lessen en de wijze waarop het op een aantal scholen geïmplementeerd wordt, de werkwijze én geeft een verrassende invalshoek van hoe je muziek in het basisonderwijs ook kunt benaderen.

Daarnaast bieden mensen uit de praktijk meer inzicht in het bijbehorende coaching programma. Het doel hiervan is dat de leerkracht zelf met het materiaal uit de voeten kan en het als uitgangspunt dient om nieuwe verbanden met de rest van de lesstof te leggen. Op deze manier is het materiaal en de aanpak van M=T+R veelzijdig in te zetten en te integreren in het eigen curriculum.

Komt het meemaken en meld je nu aan

Door: Wolf Brinkman en Angelina Engels

Datum: woensdag 14 november
Tijd: 14.00 – 17.00 uur : masterclass         17.00 – 18.00 uur : napraten & borrel
Locatie: Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4 Delft
Kosten: geen
Voor: leerkrachten, directie, kunstdocenten, educatiemedewerkers verbonden aan Cultuurhelden


“De leerkrachten krijgen door het coachingsprogramma tools in handen om hun onderwijs nog beter vanuit verschillende vakgebieden en uitgangspunten invulling te geven. Daarnaast leren ze nog beter om de kinderen te begeleiden in hun leerproces en hun creatieve proces.”

Christel Koop
ICC’er Freinetschool Delft


Over deze Cultuurheld

Projectleider Cultuurhelden heeft een achtergrond als vormgever en beeldend kunsteducator. Het toegankelijk maken van hedendaagse kunsten voor grote doelgroepen is waar zij enthousiast van wordt: 'Na het afronden van mijn bachelor docent beeldende kunsten werk ik als ZZP'er voor verschillende musea en andere kunstinstellingen. Hier werkte ik mee aan de ontwikkeling van visie op kunstonderwijs, samenwerkingen met scholen en ontwikkelde ik kunsteducatieve projecten voor verschillende doelgroepen. Ook werk ik regelmatig mee als organisator, coördinator en producent in het kader van deze educatieprojecten maar ook aan tentoonstellingen en hieraan gekoppelde publieksactiviteiten. Regelmatig werk ik zelf gelukkig nog op de vloer met groepen leerlingen. Daarnaast ben ik tevens afgestudeerd als productontwerpster; het ontwerpen van nieuwe materialen en objecten zijn nog steeds onderdeel van mijn praktijk.'Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.