De Parkschool echt van start!

door Janine Schott (coördinator Parkschool, Freinetschool & tevens dansdocent)

Op 11 september zijn de Cultuurhelden van de Parkschool van start gegaan met hun eerste lessenreeks waarin ze aan de slag gaan met Cultuurhelden. Voordat we starten met een ontwikkelcafé om de lessen uit te werken, geef ik een training dans en drama omdat de leerkrachten hier de eerste periode mee aan de slag zullen gaan. Daarnaast is de training een opfrisser wat betreft de Cultuurhelden-tools die voorbij kwamen in de basistraining, en ervaren we hoe deze in de praktijk te brengen.

opfrisser

Opfrisser

De "vriendschapsdans"

De “vriendschapsdans”

Omdat de Parkschool van start wil met dans en theater in de periode van de Kinderboekenweek, zijn we gaan spelen met het thema “vriendschap”. Middels het klapspel hebben we bekeken welke associaties er in de groep leven en welke bewegingen daarbij passen. En als je deze bewegingen verkent, hoe kun je daarmee dan eigenlijk een dans maken? Wat als je als leerkracht misschien denkt “ik kan helemaal niet dansen”, hoe kun je dan toch een dansles geven?

Iedere stap van het creatieve proces werd met speelse stappen doorgelopen. Voor we het wisten was er een groepsdans door de hele groep en deels ook in kleine groepjes ontwikkeld en gepresenteerd. Na een gemotiveerde onderdompeling in Cultuurhelden leken de leerkrachten klaar om zelf de leerlingen te enthousiasmeren en begeleiden in hun eigen creatieve proces.

 

 

Nu de opfrisser in Cultuurhelden en training in dans en drama erop zit, barst er een energieke en betrokken brainstorm per bouw los waarin de leerkrachten zich op een inspirerende manier verplaatsen in de belevingswereld van de leerlingen.

In kleine groepjes werd gewerkt aan een associatie rondom vriendschap

In kleine groepjes werd gewerkt aan een associatie rondom vriendschap

Zo werd er een stevige basis gelegd met materiaal voor nieuwe lessen.

Omdat dit de eerste Cultuurhelden-periode op de Parkschool wordt, zullen er ook door kunstdocenten lessen uitgevoerd worden. De eerste les wordt door de kunstdocent uitgevoerd en de tweede les gaat de leerkracht zelf aan de slag. De eerste lessen zullen rondom de herfstvakantie plaats gaan vinden. We zijn heel benieuwd naar alle creaties die de leerkrachten samen met de leerlingen zullen maken, spannend!

 


Over deze Cultuurheld

Janine Schott volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium en richtte in 2000 danstheatergezelschap 2daPoint op waar zij als danseres en choreograaf dansproducties ontwikkelde in binnen en buitenland. Tegenwoordig heeft zij een bedrijf Schott in de Rose, waar zij theater, dans en muziek workshops en projecten ontwikkeld voor o.a. VO en PO en hebben in 2013 SiR Musical Theaterschool opgericht in Scheveningen. Bij Cultuurhelden is ze met veel enthousiasme betrokken als dansdocent en ontwikkelt ze in samenwerking met de scholen lesplannen. Haar inspiratie en plezier haalt ze uit het stimuleren van kinderen zodat ze zich creatief blijven ontwikkelen zodat ze ook later maker kunnen blijven in hun eigen verhaal.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.